GAZDASÁGI HÍREK

A bérmunka számviteli kérdései
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Mi a különbség a bérmunka és az igénybe vett szolgáltatás között számvitel, könyvelés és kontírozás szempontjából?

2022. június 13.

A bérmunka egy szűkebb fogalom, az igénybe vett szolgáltatás egy bővebb fogalom, ami a bérmunkát is magába foglalja. 
 

Tehát a bérmunka is igénybe vett szolgáltatás, ami megkülönbözteti az egyéb igénybe vett szolgáltatásoktól, hogy a bérmunka esetén a bérmunkát végző szolgáltató – a megrendelő által átadott megmunkálandó anyagot, alkatrészt, vagy esetleg tárgyi eszközön végez – a megrendelő és közte lévő szerződés alapján – munkafázisokat, a megrendelés alapján. 

Bérmunka alatt azt a tevékenységet értjük, amely során a bérmunkát végző vállalkozó ellenérték fejében bizonyos munkaművelete(ke)t végez el a megrendelő által átadott anyagon, terméken. A könyvelés során az áfa vonatkozásaival nem foglalkoztam, miután erre vonatkozó kérdés, vagy információ nem merült fel. Amennyiben felmerül, javaslom a honlapunkon megtalálható szakmai cikkünk alapján tájékozódjunk.

Főbb vonatkozó jogszabályhelyek:

Sztv. 3. § (7) E törvény alkalmazásában igénybe vett szolgáltatás: minden olyan szolgáltatás, amely nem tartozik a közvetített szolgáltatás, illetve az egyéb szolgáltatás közé; különösen az utazásszervezés, a szállítás-rakodás, a raktározás, a csomagolás, a kölcsönzés, a bérlet, a bérmunka, az eszközök karbantartása, a postai és távközlési szolgáltatás, a mosás és vegytisztítás, a bizományi tevékenység, az ügyletszerzés, az oktatás és továbbképzés, a hirdetés, a reklám és propaganda, a piackutatás, a könyvkiadás, a lapkiadás, a szállodai szolgáltatás, a vendéglátás, a kutatás és kísérleti fejlesztés, a tervezés és lebonyolítás, a könyvvizsgálat, a könyvviteli szolgáltatás;
    48. § (3) Az eszköz értékét növelő bekerülési (beszerzési) értékként kell figyelembe venni az eszköz használati értékét növelő munkafolyamatok, illetve megmunkálás ellenértékét jelentő bérmunkadíjat. A bérmunka díja a vásárolt termék/készlet értékét növeli, azt a vásárolt készletek között kell a bekerülési értéket növelő tételként könyvelni, majd tovább felhasználás esetén az így megnövelt bekerülési értéket anyagköltségként, értékesítés esetén (változatlan formában), az eladott áruk beszerzési értékeként kell elszámolni. könyvelése – az alkalmazott számlakerettől függően: A bérmunkába adó megvásárolja az anyagot, az anyagok között állományba veszi: T 21-22 – K 454, majd bérmunkába adja, a vásárolt készletek között elkülönítetten kell nyilvántartásba venni. A bérmunka számláját készletnövelő tételként kell elszámolni: T 21-22 – K 454 – további munkavégzés esetén : a megnövelt értéket kell anyagköltségként elszámolni: T 511 – K 21-22 – értékesítés esetén: eladott áruk beszerzési értékeként kell elszámolni a bérmunka értékével megnövelt készlet értéket: T 814 – K 21-22

Szabóné Schmuczer Edit

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR