JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Mennyire kötelező a védőoltás a munkahelyeken?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A járvány negyedik hullámára és a beoltottak számának növelésére tekintettel a jövőben a munkáltató kötelezővé teheti a védőoltás felvételét, amennyiben ezt szükségesnek látja a dolgozók biztonsága érdekében. A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tehető egyes esetekben az állami és önkormányzati szférában is. Az oltás felvételének megtagadása esetén a munkaviszony megszüntethető.

2021. november 10.

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet felhatalmazza a munkáltatókat arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottjaik számára. A rendelet 1. §-a úgy fogalmaz, hogy a cégek és vállalkozások a munkaadók szervezeteinek javaslatára az ott dolgozók biztonsága érdekében írhatják elő, ha ezt szükségesnek tartják. A jogszabály tehát a munkáltatók mérlegelésére bízza annak eldöntését, hogy a munkahelyen kötelezővé teszik-e a munkavállalóik számára a védőoltás felvételét. Egyes állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak kötelező oltására külön rendelet, az 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet vonatkozik.

A munkavégzés feltételeként a munkahely és a munkakör sajátosságaira figyelemmel írható elő a védőoltás felvétele azon munkavállalók esetében, akik a rendelet hatálybalépését – vagyis 2021. november 1-jét – megelőzően még nem vették fel a védőoltást. 

Ha a munkáltató a védőoltás előírása mellett dönt, meg kell határoznia a védőoltás felvételének határidejét. Ez legalább 45 nap kell, hogy legyen, ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa felvételének napja.

Kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban kell felvenni. Az a foglalkoztatott, aki az oltási kötelezettség teljesítésének határidejét megelőzően mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól, a mentesülés megszűnését követően kötelezhető a védőoltás felvételére.

A munkáltató elektronikus úton (ideértve az emailt) vagy papír alapon tájékoztatja a foglalkoztatottat a védőoltás kötelező felvételének előírásáról, annak határidejéről és a védőoltás elmulasztásának jogkövetkezményeiről. 

Oltóanyagként az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált COVID-19 vakcina fogadható el. A védőoltás felvétele uniós digitális Covid-igazolvány, védettségi igazolvány, illetve applikáció, a védőoltásról szóló az oltást igazoló orvos által kiállított igazolás, nemzetközi oltási bizonyítvány vagy az olyan állam által kiállított védettségi igazolás bemutatásával igazolható, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismeri. A védettséget igazoló dokumentumot a munkáltató által meghatározott határidőn belül kell bemutatni.

Nem kötelezhető a védőoltás felvételére az, akinek egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele. 

Ennek tényét orvosi szakvéleménnyel kell alátámasztani, melyet a foglalkoztatott kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozásegészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában a foglalkoztatott jogviszonyának keretében végzett tevékenységre való egészségi alkalmasságának elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában pedig a foglalkoztatott háziorvosa ad ki.

Ha a foglalkoztatott a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel – és olyan igazolást sem mutat be, amely szerint nem kötelezhető a védőoltás felvételére – a foglalkoztatott részére a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el. 

Ha a foglalkoztatott a fizetés nélküli szabadság elrendelését követően egy éven belül felveszi a védőoltást, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot haladéktalanul megszünteti. 

Ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt és a foglalkoztatott a védőoltás felvételét továbbra sem igazolja, valamint a mentesülésre vonatkozó orvosi szakvéleményt sem mutat be, a foglalkoztatotti jogviszony felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntethető. Ebben az esetben a megszüntetés okát és jogkövetkezményeit haladéktalanul közölni kell a foglalkoztatottal.

Dr. Balás Endre

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR