GAZDASÁGI HÍREK

Miért éri meg továbbra is a SZÉP kártya?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

2021. június 30-ig még szociális hozzájárulási adó, illetve szakképzési hozzájárulás mentesen adható a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) juttatás. A foglalkoztatóknak mindenképpen érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget, tekintettel arra is, hogy 2021. április 25-től a kártyára utalt összegek felhasználása is szabadabbá vált.

2021. április 26.

A rekreáció a szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember. A Széchenyi Pihenő Kártya (a továbbiakban: SZÉP kártya) a munkavállaló rekreációját, azaz kulturált pihenését segítő juttatás, amelyet az adójogszabályok kedvező közteher-fizetési lehetőségekkel támogatnak.

A rekreációs keretösszeg

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) meghatároz egy rekreációs keretösszeget, amely béren kívüli juttatásnak minősül, azaz ennek az összegnek az eléréséig alkalmazható a kedvezőbb közteher-fizetés.

 

Az Szja tv. szerint az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint.

 

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Vmtv.) 40. § (1) és (2) bekezdése értelmében 2021. január 1. és 2021. június 30. között az Szja törvény 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg

    költségvetési szerv munkáltató esetén évi 400 ezer forint
    más munkáltató esetében évi 800 ezer forint.

 

A június 30-ig adható évi 800 ezer forintos kedvező adózású keretösszeg az alábbiak szerint oszlik meg a SZÉP-kártya három alszámlája közözött:

    a szálláshely alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
    a vendéglátás alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
    a szabadidő alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

 

2021. július 1-től az éves rekreációs keretösszeg minden munkáltató esetében 450 ezer forint lesz.

 

2021. július 1-től a SZÉP-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható támogatás keretösszege, több munkáltatót együttvéve

    szálláshely alszámlánál legfeljebb évi 225 ezer forint,
    vendéglátás alszámlánál legfeljebb évi 150 ezer forint,
    szabadidő alszámlánál legfeljebb évi 75 ezer forint
    lehet.

 

A törvényben meghatározott keretösszegek (az egyes alszámlák összegei, és az éves keretösszegek is) az adóévre vonatkoznak, így a juttatás időpontjában az azt megelőzően az adóévben támogatásként utalt összegeket is figyelembe kell venni, azaz a keretösszegek arányosítására nincs lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató az első félévben már annyi juttatást adott, hogy az kimeríti a következő juttatás időpontjában hatályos szabályok szerinti keretösszegeket, akkor a keretösszeget meghaladó rész már csak egyes meghatározott juttatásként – azaz magasabb közteher mellett – adható.

 

2021. június 30-ig tehát feltölthető akár az összes zseb is 800 ezer forintig (költségvetési szerv munkáltató esetén 400 ezer forintig), ebben az esetben azonban a második félévben ilyen jellegű juttatás költségvetési szerv esetében maximum 50 ezer forint összegben adható, más munkáltató esetében pedig már semmit nem lehet adni.

Abban az esetben, ha a juttatások első félévi együttes összege nem haladja meg a 450 ezer forintot, július 1. után már csak a június 30-ig adott juttatás és a 450 ezer forint különbözete adható.

 

Természetesen a meghatározott keretösszegeket meghaladóan is tölthetőek a SZÉP-kárya egyes alszámlái, a juttatás azonban ebben az esetben egyes meghatározott juttatásnak minősül és lényegesen magasabb közterheket von maga után.

Kedvező lehetőségek a SZÉP kártya használatában a veszélyhelyzet alatt

 

A 178/2021.(IV.15.) Korm. rendelet 2021. április 25-től 2021. december 31-ig szabaddá teszi az átjárást a SZÉP kártya alszámlái közt, ami azt jelenti, hogy pl. a szálláshelyre kapott béren kívüli juttatást fel lehet használni melegételre vagy egészségügyi, kulturális célokra is.

 

A 150/2021(III.27.) Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig a 2 évnél régebben a kártyára utalt összegek banki díjak megfizetése nélkül használhatók fel.

A veszélyhelyzet – a jelenleg hatályos rendelkezések szerint – 2021. május 23-ig áll fenn. Ettől számítva áll tehát még 60 nap a kártyabirtokosok rendelkezésére, hogy banki díj megfizetése nélkül használják fel a SZÉP kártyákon lévő, két évnél régebben fel nem használt pénzüket. A rendelet azt is kimondja, hogy a bank a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül tájékoztatja a kártyabirtokost arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 61. naptól kezdve milyen mértékű díjat számít fel.

 

(Cikkünket teljes terjedelmében a Társadalombiztosítási Módszertani Szemle májusi számában olvashatják)

Horváth-Farkas Zsuzsa

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR