SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Átmenetileg kedvezőbb a SZÉP Kártya juttatás – De mennyivel is?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Kormány döntése alapján 2020. április 22-től megemelkedett a SZÉP Kártyára béren kívüli juttatásként adható juttatás összeghatára, valamint a rekreációs keretösszeg. Ha a munkáltatónak nincs lehetősége a többletjuttatásra, akkor is érdemes átgondolnia a juttatás ütemezését, mivel átmenetileg mentesül a szociális hozzájárulási adó alól a béren kívüli juttatásként adott SZÉP Kártya juttatás.

2020. május 13.

A Magyar Közlöny 2020. április 21-i számában megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely – több más intézkedés mellett – átmenetileg kedvezőbb szabályokat állapított meg a SZÉP Kártyára utalt juttatások tekintetében.

 

A Rendelet megemeli a munkavállalónak a 2020. évben, SZÉP kártya formájában, béren kívüli juttatásként adható összeget. Eszerint béren kívüli juttatásnak minősül:

–    a SZÉP Kártya szálláshely alszámlájára utalt támogatás – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 400 ezer forint (korábban 225 ezer forint) összegig,

–    a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára utalt támogatás – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 265 ezer forint (korábban 150 ezer forint) összegig,

–    a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt támogatás – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 135 ezer forint (korábban 75 ezer forint) összegig.

 

A Rendelet megemeli továbbá az éves rekreációs keretösszeget is. Eszerint a 2020. évben az éves rekreációs keretösszeg:

a)    ha a munkáltató költségvetési szerv:
–    évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
–    a 400 ezer forintnak (korábban 200 ezer forintnak) a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
–    évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg;

b)    más munkáltató esetében:
–    évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint), ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
–    a 800 ezer forintnak (korábban 450 ezer forintnak) a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
–    évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint), ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

 

Ha a munkáltató a fent meghatározott értékhatárokat vagy a rekreációs keretösszeget meghaladóan nyújt a SZÉP Kártyára támogatást, akkor az egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

 

A Rendelet a SZÉP Kártyára 2020. április 22. napjától 2020. június 30. napjáig a munkáltató által utalt béren kívüli juttatások tekintetében mentességet ad a szociális hozzájárulási adó alól. A SZÉP Kártyára egyes meghatározott juttatásként utalt összeg után továbbra is meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót.

 

A vonatkozó időszakban a munkáltató által a SZÉP Kártyára utalt béren kívüli juttatás után ennek megfelelően csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.

 

A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten SZÉP Kártyára adott béren kívüli juttatások együttes nettó összege – törvény eltérő rendelkezése hiányában – a 2020. évben nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

 

Lássuk, hogyan alakul a SZÉP Kártyára utalt juttatás közterhe!

 

 

És mennyit spórolhat a munkáltató?

 

Tegyük fel, hogy a munkavállaló 2020. évi SZÉP Kártya juttatása (mely teljes egészében béren kívüli juttatásnak minősül):

–    a szálláshely alszámlára 200 ezer forint,
–    a vendéglátás alszámlára 100 ezer forint,
–    a szabadidő alszámlára 60 ezer forint.

 

A munkáltató az eredeti szabályozás szerint a juttatást egyenlő részletekben a tárgynegyedév utolsó hónapjában (tehát márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben) utalja át.

 

A közteher kötelezettség, ha a munkáltató az eredeti szabályozás szerint utalja át a juttatást:

 

 

A közteher kötelezettség, ha a munkáltató a 2020. évi juttatást 2020. június 30. napja előtt átutalja:

 

 

Fontos megemlíteni, hogy az adóhatóság által megerősített tájékoztatás szerint a rendelet hatálybalépése, vagyis 2020. április 22. előtt az utalás időpontjában hatályos szabályok szerint béren kívüli juttatásként vagy egyes meghatározott juttatásként számfejtett összegek adókötelezettségét a fenti szabályok nem érintik, a 2020-ban már benyújtott havi ’08-as bevallások önellenőrzéssel nem helyesbíthetőek, mert az önellenőrzésnek az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben meghatározott törvényi feltételei nem állnak fenn.

 

Érdemes továbbá felhívni a figyelmet arra is, hogy SZÉP Kártya juttatás esetén a jövedelem megszerzésének időpontja az utalás időpontja, tehát a SZÉP Kártyára adott juttatás adókötelezettségét az utalás időpontjában hatályos rendelkezések szerint kell megállapítani.

 

dr. Teszéri-Rácz Ildikó
adójogi szakjogász, adószakértő

 

Lezárva: 2020. május 8.

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

27

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR