GAZDASÁGI HÍREK

A Brexit és az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság
A hír több mint 30 napja nem frissült!

2020. január 31. napján az Egyesült Királyság rendezett módon kilépett az Európai Unióból. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az e tárgyban létrejött megállapodás alapján a szociális biztonsági koordináció tekintetében az uniós jog teljes körűen továbbél egy átmeneti időszak tekintetében, amely 2020. december 31. napjáig tart.

2020. március 17.

Az uniós közösségi jog további alkalmazása a gyakorlatban azt jelenti, hogy külön intézkedések egyelőre nem váltak szükségessé az átmeneti időszak vonatkozásában, ami a természetbeni egészségügyi ellátások igénybevételét illeti.

 

Az Egyesült Királyságból a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet, valamint ennek végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról szóló 987/2009/EK rendelet alapján beérkező UK betűjelzéssel ellátott nyomtatványok az átmeneti időszak tekintetében továbbra is változatlanul alkalmazandóak, és az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosítanak továbbra is 2020. december 31. napjáig, az ilyen jogosultság igazolással ellátott betegek teljesítményjelentésében a korábbiakhoz képest nincs változás.

 

Az Egyesült Királyság hatóságai, egészségügyi szolgáltatói ugyanezen határidőig, azaz 2020. december 31-ig, a magyar illetékes hatóságok által, az uniós rendeletek szerint kiállított jogosultság igazolásokat elfogadják.

 

A kilépés más tekintetben is érinti az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét.

 

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a kilépési megállapodásban megegyeztek abban, hogy a várhatóan 2020. december 31-ig tartó „átmeneti időszakban” a jelenlegi szabályok maradnak érvényben. Ebben az időszakban tehát változatlanok maradnak az itt élő magyar állampolgárok (köztük a munkavállalók és diákok) jogai és kötelezettségei, a beutazás, tartózkodás, munkavállalás feltételei és a szociális jogosultságok.

 

2020. december 31. után (várhatóan) megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása. Vagyis az Egyesült Királyság ún. harmadik állammá válik. A már az Egyesült Királyságban élő (vagy 2020. év végéig még beérkező) és tartósan maradni szándékozó uniós polgároknak letelepedési kérelmet kell benyújtaniuk az „EU Settlement Scheme” rendszerben a tartózkodási jogaik megőrzéséhez.

 

Ebből következően a jelenleg is az Egyesült Királyságban élő és maradni szándékozó magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az „EU Settlement Scheme”-ben.

 

Az átmeneti időszak vége, 2020. december 31. után érkező uniós (magyar) állampolgárokra érvényes szabályok a későbbiek folyamán alakulnak ki (várhatóan 2020-ban), a brit kormány terveitől és a jövőbeli EU-UK viszonyról szóló tárgyalásoktól függően.

 

Dr. Futó Gábor
ügyvéd, TB szakértő
    
    
    

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR