GAZDASÁGI HÍREK

Adókötelesek 2018. január 1-jétől a reklámhordozók
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A helyi adókról szóló törvény – figyelemmel a településkép-védelmi szempontokra – 2018. január 1-jével bővíti az önkormányzatok adóztatási mozgásterét, és lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok építményadót vessenek ki a reklámhordozókra.

2018. január 21.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 2018. január 1-jén hatályba lépett 11/A. §-a az építményadó adóköteles tárgyaként jelölve, bevezette a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozókra az építményadót. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. §-a a reklámhordozó fogalmát a következők szerint határozza meg: „a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt az e törvény szerinti reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató eszköz, berendezés, létesítmény.”

 

A Htv. módosítása tehát nem egy új adónemet vezet be a reklámhordozókra, hanem az építményadót egészíti ki egy új adótárggyal, így az részévé válik az önkormányzatok által már bevezetett helyi építményadónak.

 

A reklámhordozó utáni építményadó alapja a reklám közzétételére alkalmas felület két tizedesjegy pontossággal számított, m2-ben meghatározott nagysága, az építményadó legmagasabb összege pedig 12.000 Ft/m2 lehet.

 

Az önkormányzatok – a helyi sajátosságokat, a gazdálkodási követelményeket mérlegelve - szabadon állapíthatják meg az adó mértékét a 0 forint és a felső határ között, a település egészére vagy az általuk kialakított övezetek, településrészek szerint differenciálva.

 

A reklámhordozók utáni építményadót annak kell megfizetnie, akit a Polgári Törvénykönyv alapján az év első napján a reklámhordozó tulajdonosának kell tekinteni.

 

Az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon való elhelyezését követő év első napján keletkezik, illetve a reklámhordozó lebontása, eltávolítása vagy megsemmisülése, de legkorábban az adókötelezettség keletkezése évének utolsó napjával szűnik meg.

 

Az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a vállalkozó adóalanyokat mentesítse az adó alól.

 

Maga a Htv. ezt – eltérően az épület, épületrész utáni építményadótól, a telekadótól és a helyi iparűzési adótól – expressis verbis nem tilalmazza, ugyanakkor a Magyarországon is közvetlenül hatályosuló uniós joganyag egyértelműen állami támogatásnak minősíti az ilyen adókönnyítést, és ennek lehetőségét kötelező jelleggel kizárja.

 

A fentiek alapján a helyi önkormányzat döntésétől függően, amennyiben egy adott településen vállalkozás tulajdonában reklámhordozó van, akkor erre az adótárgyra vonatkozóan a vállalkozót 2018. január 1-jével bevallási és a helyi rendeletben meghatározott mértékű adófizetési kötelezettség fogja terhelni.

 

 

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

29

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR