SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Hogyan működik a nyugdíj melletti KATA, van -e kereseti korlátja?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Cégünk a Menedzser Praxis Kft. prémium tanácsadási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, szakértőink telefonon valamint írásban válaszolnak ügyfeleink szakmai kérdéseire.

2017. december 04.

Ügyfelünk KATA-s egyéni vállalkozó hölgy aki a 40 éves szolgálati idő után,  idén októberben nyugdíjba vonul. Azt szeretné tudni, hogy a vállalkozását kell-e szüneteltetnie a nyugdíjazáshoz? Nyugdíj melletti munkavégzés esetén KATA-s egyéni vállalkozásában van-e kereseti korlátja?

 

Leipán Tibor szakértőnk válasza szerint:

 

A KATA szerinti jogviszony nem munkaviszony, hanem vállalkozói tevékenység, amire a KATA törvény rendelkezései az irányadóak. Tehát a kérdés szerinti nyugdíjas vállalkozó esetében nincs kereseti korlát, amelyet figyelembe kellene venni, a következők alapján:

 

Az éves keretösszeg („kereseti korlát”) szempontjából a nyugdíjasként foglalkoztatott, illetve kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülő egyéni vagy társas vállalkozó a tárgyévben fizetendő nyugdíjjárulék alapjának van jelentősége. Az éves keretösszeg kisadózókra vonatkozó alkalmazásához a Kata törvény 10. § (1) bekezdése az irányadó, melynek értelmében a kisadózó vállalkozások tételes adójának megfizetésével csak a főállású kisadózók minősülnek társadalombiztosítási szempontból biztosítottnak.

 

A kiegészítő tevékenységet folytató kisadózók a Kata törvény 10. § (2) bekezdése alapján a jogviszonyukra tekintettel nem minősülnek biztosítottnak.

 

Ebből következően a Kata törvény szerinti ellátási alapjuk sincs.

 

Leegyszerűsítve:

 

A KATA szerinti jogviszonyban nincs munkaviszony szerinti számfejtés, nincs Szocho, Eho vagy Szja fizetési kötelezettség. Létezik a havi rendszerességgel fizetendő, a kiegészítő tevékenységre vonatkozó adó (25 000 Ft), amelynek befizetésével a vállalkozó a Tb. Ellátás szerint semmilyen ellátásra nem lesz jogosult. Megjegyzendő, hogy nincs is szüksége ellátásra, mivel azt a nyugdíjas státusza alapján meg is kapja.

 

A kiegészítő tevékenységet folytató kisadózóknak mivel nincs ellátási alapjuk, ezért fel sem merülhet a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelem, ebből adódóan a Tny. 83/B. § szerinti éves keretösszeg, vagyis a kereseti korlát nem értelmezhető, nem alkalmazható. Megjegyzendő, hogy esetükben (kiegészítő tevékenység) további szolgálati idő megszerzésére sem kerülhet sor, valamint a Tny 22/A.§ értelmében a fél százalékos mértékű nyugdíjnövelésre sem szerezhető jogosultság.

 

A leírtakból következik, hogy a kereseti korlát érvényesítésére akkor kerülhet sor, ha a jogviszony alapján (pl. munkaviszony, megbízási jogviszony) a járulékfizetési kötelezettség fennáll. Mivel a kérdés szerinti magánszemély a KATA szerinti jogviszonyban kiegészítő tevékenységet folytató kisadózó, ezért esetében nincs éves keretösszeg vagy kereseti korlát.

 

Adópraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR