GAZDASÁGI HÍREK

Nem változtatott az alapkamaton az MNB
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

2017. március 29.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A monetáris tanács tavaly májusban csökkentette a jegybanki alapkamatot 0,90 százalékra. A monetáris tanács a kamatfolyosón sem változtatott keddi ülésén.

Maradt 0,9 százalékon az alapkamat

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően az MNB Monetáris Tanácsa 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot, valamint változatlanul hagyta az egynapos betéti és hitelkamatlábakat is.

Az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybevétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak.

A BUBOR kamatláb már 0,21 százalékra csökkent

Ennek hatására a bankközi kamatlábak, valamint a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek, így a kiemelten fontos, számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos BUBOR kamatláb már 0,21 százalékra csökkent.

A Monetáris Tanács decemberben március végére 750 milliárd forintban határozta meg a 3 hónapos betéti állomány célzott értékét, így a leglényegesebb kérdés, hogy tovább korlátozza-e az állomány nagyságát, amit délután 3 órakor tesznek közzé. Egyúttal az MNB friss előrejelzései is napvilágot látnak az Inflációs Jelentésben.

Ebben már a 3 százalékos inflációs cél elérését is előre jelezhetik, ami korlátozhatja a további monetáris lazítások esélyét. Szigorítani ugyanakkor mindaddig nem szükséges, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos toleranciasávon belül marad, így 2018 közepéig nem számítunk az alapkamat emelésére.

Elemzők: megfelelt a várakozásoknak az alapkamat tartása

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése.

Az elemző 2018 közepéig nem számít az alapkamat emelésére, mindaddig, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos toleranciasávon belül marad. Varga Zoltán, az Equilor elemzője szerint is megfelelt a várakozásoknak az alapkamat tartása.

Az elemző szerint a 3 hónapos jegybanki betéti eszköz 750 milliárd forintról 500 milliárd forintra való korlátozása hátterében az áll, hogy a bankrendszeri likviditás – elsősorban a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswapok lejáratainak, valamint a lejáró állami devizakötvények forintból történő megújításának köszönhetően – a második negyedévben a korábbiaknál nagyobb mértékben fog csökkenni, így a betéti állomány további korlátozása döntő mértékben ezen hatásokat ellensúlyozza, és elősegíti, hogy a tartósan laza monetáris kondíciók fennmaradjanak.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

24

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR