JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Munka törvénykönyve: változik a pihenőidő kiadása a jövőben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az egyenértékű kompenzáló pihenőidő megállapítása, a munkabalesetek kivizsgálására és elévülésére vonatkozó előírások változása, a munkaügyi ellenőrzési törvény hatályának kiterjesztése az európai uniós előírásokhoz igazítás jegyében történik a jövőben.

2016. július 18.

Több, egymástól eltérő tárgyú törvény módosítása mellett a Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2016. évi LXVII. törvény rendelkezik a Munka Törvénykönyve jogharmonizációs célú módosításáról. A jelenlegi szabályok szerint a napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt (a továbbiakban: napi pihenőidő) kell a munkavállaló részére biztosítani. 2017. január 1-től kezdődően, amennyiben a tizenegy óránál kevesebb egybefüggő pihenőidőt biztosított a munkáltató – amely időtartamnak ebben az esetben is legalább nyolc órának, a nyári időszámítás kezdetének időpontjára eső pihenőidőnek legalább hét órának kell lennie – ezen rövidebb napi pihenőidőt követő beosztás szerinti munkavégzését követő napi pihenőidejének és a rövidebb pihenőidőnek együttesen legalább huszonkét órának kell lennie, a tizenegy óránál rövidebb pihenőidő kompenzálásaként. Ezt az előírást a 2017. január 1-ét követően kezdődő munkaidőkeret vagy közölt munkaidő-beosztás tekintetében kell alkalmazni.

A munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó – 2016. évi LXXIX. törvényben megállapított – új előírások 2016. július 8-tól hatályosak.

A munkavédelmi törvény hivatkozott módosítása szerint a munkabaleset kivizsgálásába szükség esetén be kell vonni a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító orvost. Súlyos munkabaleset kivizsgálásában az alapszolgálat orvosának kötelező részt vennie. Ennek indoka, hogy a munkabalesetek kivizsgálása vonatkozásában a munkáltató nem tekinthető adatkezelőnek, emellett nem rendelkezik olyan ismeretekkel, amelyek alapján például a baleset súlyosságáról vagy a gyógytartamról nyilatkozhat.

A törvénymódosítás kiterjeszti a munkavédelmi képviselő kötelező alkalmazását a legalább húsz fő alkalmazottat foglalkoztató munkáltatókra. A korábbi előírások szerint munkavédelmi képviselőt a legalább ötven fő munkavállalót alkalmazó munkáltatóknál kellett kötelezően foglalkoztatni. Nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el. A munkavédelmi hatóság – a munkáltató felelőssége mellett – a munkavállaló szabálytalan munkavégzését ötszázezer forintig terjedő, ismételten is megállapítható közigazgatási bírsággal sújthatja.

Változik a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény, amennyiben annak hatálya kiterjed a külföldön letelepedett és határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalót Magyarországra küldő munkáltatóra azon rendelkezések tekintetében, amelyektől a nemzetközi magánjog vagy a Munka Törvénykönyve előírásai szerint megállapodással nem lehet eltérni.

MP

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

19

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR