- GAZDASÁGI HÍREK

Vesztésre állnak a gázszolgáltatók a kormánnyal szemben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A közelmúltban tett kormányzati kijelentések arra utalnak, hogy a kabinet nem érzi magáénak a veszteséggel küszködő gázszolgáltatók problémáit, s bár az új árképzési mechanizmusról még nem jött létre megállapodás a szolgáltatók és a kormány között, az már sejthető, hogy a kormány nem kíván jelentős engedményeket tenni a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője szerint.

2010. október 11.

A bank közleménye idézi Gégény Anitát, aki szerint az elismert költségek és az ezáltal megemelt díjelem növekedése részben kompenzálhatta volna a szolgáltatók vevői nemfizetésből eredő egyre nagyobb veszteségeit, de a gázár moratórium némileg megrendítette a 2010-es évhez fűződő reményeket.

Az elemzés szerint jelentős romlást mutat a gázszolgáltatók adózás utáni eredménye az elmúlt években. A szektor nemcsak az olajárak és a devizaárfolyamok hektikus mozgásainak van kitéve, hanem a szabályozási környezet sűrű változásának is.

A válság önmagában is kedvezőtlenül érintette az egyetemes gázszolgáltatókat: 2008 második felétől 2009-ig folyamatosan romlott a magyar szereplők eredménye, annyira, hogy tavaly már több nagy piaci szereplő milliárdos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Az ágazat mutatóinak javulását vetítette előre, hogy a Magyar Energia Hivatal 2009 második felében felülvizsgálta az összes hazai egyetemes szolgáltató költségszerkezetét, aminek eredményeként a cégek elfogadott, úgynevezett indokolt költségei 2010. január 1-jétől megemelkedtek. Márpedig a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2013-ig, azaz a következő árciklus végéig az ezekből a költségekből számított induló árból alakul a gáz ára az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körében, azaz a lakosság és az óránként 20 köbméternél kisebb mérővel rendelkező fogyasztók számára.

Az elemzés idézi az Opten céginformációs szolgáltató adatait, amelyek szerint a négy nagy egyetemes szolgáltató - a GDF Suez Energia Magyarország (volt Égáz-Dégáz), a Főgáz, a Tigáz és az E.ON Energiaszolgáltató - által együttesen kimutatott értékvesztés összege, ami zömében a vevői nemfizetésnek felel meg, 2007-hez képest 12-szeresére nőtt. A 2007-ben még csak 950 millió forintra rúgó tétel 2008-ban 5,7 milliárd forintra ugrott, 2009-ben pedig megduplázódott és elérte a 11,5 milliárdot. Ez az összeg önmagában természetesen nem magyarázza, hogy miért fordult 6 milliárd forintot meghaladó adózás utáni veszteségbe a négy nagy szereplő 2007-ben még 26 és még 2008-ban is 13 milliárdos együttes nyeresége.

Gégény Anita úgy véli, valószínűsíthető, hogy a válság elhúzódósával ez a tétel még tovább emelkedik. Ez a feltételezés eleve kétségessé teszi, hogy a megemelt árrés nyereségessé tudja tenni az egyetemes fogyasztók kiszolgálását 2010-re, ám az év közben bevezetett ármoratóriummal együtt szinte már biztosra vehető, hogy jelentős nyereségek nem lesznek az egyetemes gázszolgáltatók körében - véli a CA-CIB elemzője.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR