JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Megjelent az egészségügyi salátatörvény
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Megjelent a Magyar Közlönyben az „egészségügyi salátatörvény”. A módosítások érintik az egészségügyi rendszer strukturális átalakítását , a transzplantáció kérdését és a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, a gyógyszerellátást, továbbá hatékony lépések történnek az úgynevezett „dizájner drogok” használatának visszaszorítására is.

2011. december 18.

Stuktúraátalakítás

2012. január 1-jétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, vagyis a fekvő-, integrált járó-, és önálló járóbeteg-szakellátás biztosítása. 2012. május 1-jével pedig a korábbi súlyponti szisztéma helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Ennek érdekében 2012. május 1-jéig a fekvőbeteg-szakellátási kapacitásokat és az azokhoz tartozó ellátási területeket, 2012. december 31-éig pedig a járóbeteg-szakellátási kapacitásokat és az ahhoz kapcsolódó ellátási területeket is fel kell osztani a térségi határok figyelembevételével. A struktúraátalakításhoz kapcsolódóan átalakul a beutalási rend is - az elfogadott törvény a betegek számára biztosítja a térségen belüli szolgáltató-választás lehetőségét. Mivel az egészségügyi szakellátási kapacitástervezés és a betegút-szervezés alapja az egészségügyi térség lesz, térségi várólisták jönnek létre. A szolgáltatóknak ugyanakkor lehetőségük lesz a nem térségi várólista alapján igénybe vehető ellátások ütemezésére intézményi előjegyzést vezetni. A kettő közötti koordinációt az országos várólista nyilvántartás biztosítja.

Praxisjog

Az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény módosításával megújul a praxisjog intézménye. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az önkormányzat és a háziorvos közti partnerség erősítésére törekszik az alapellátás biztosítása során anélkül, hogy bármelyik fél kiszolgáltatottá válna. A háziorvosi rendszer humánerőforrás krízisét kiküszöbölendő a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek ezért segítséget nyújt a praxiskezelő létrehozásával.

Újabb lépések a gyógyszertámogatási rendszer átalakításában

Következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata. Az új rendelkezésekkel – azon túl, hogy továbbra is biztosított a térben és időben folyamatos gyógyszerellátás –, olyan ösztönzők és szolgáltatások épülnek be a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez, javuljon a gyógyszerbiztonság és a betegek tájékozottsága. Az eredményalapú támogatás bevezetésével lehetővé válik, hogyha egy adott készítmény speciális klinikai vizsgálatokban garantált hatása a mindennapi gyógyítás során nem valósul meg, a gyártó a szerződésben foglalt kockázatvállalása alapján az államnak visszafizesse a kapott támogatás egy részét. Ehhez kapcsolódik a betegségregiszterek kialakítása, amely az eredményesség mérése mellett a szakmai protokollok kialakításához is segítséget nyújt. Az informatikai fejlesztések előrehaladásával már 2012-ben elkezdhető az e-recept bevezetése, amely a betegnek, az orvosnak, a gyógyszerésznek és az egészségbiztosítónak is jelentős adminisztrációs tehercsökkenést jelent. Az új szabályok hatékony alkalmazása azonban nem képzelhető el az érintettek együttműködése, tényleges ösztönzése nélkül. Gyógyszerészek esetében kiemelendő a preferált legkedvezőbb áru generikus gyógyszerek kiadásának ösztönzése, amivel csökkenthetők a betegterhek. A vidéki, egy adott település gyógyszerellátását egyedül biztosító kisforgalmú gyógyszertárak részére jövőre nagyobb forrás áll majd rendelkezésre az egyéb gyógyszertárak szolidaritási díj befizetéséből, valamint az újra biztosított költségvetési forrásból. A betegek számára egyszerűbbé válik a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos előzetes tájékozódás azáltal, hogy az eszközökre vonatkozó leírást, használati útmutatót elolvashatják a gyógyászati segédeszköz szaküzletekben, valamint a gyártók, forgalmazók és az OEP honlapján található eszközkatalógusban.

A „dizájner drogok”

A „dizájner drogok” fogyasztásának visszaszorítása érdekében 9 új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. A bűnüldöző szervek közelmúltbeli hazai lefoglalásai ugyanis azt mutatják, hogy drasztikusan terjed ezeknek a szereknek a használata. A megfelelő törvény és végrehajtási rendeletek módosításával gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása is.

Transzplantáció

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelt célja a jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, szakmailag megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása. A transzplantáció a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek számára nemcsak a túlélés esélyét növeli, hanem életminőségbeli változást is jelent. Az Eurotransplant International Foundation szervezetével való előzetes együttműködési megállapodás megkötése egyrészt minőségbeli javulást eredményez a hazai szervátültetésben, másrészt a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez, hiszen a 10 milliós lélekszámú lakosság helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort számukra.

Korszerűbb járványügyi szabályozás

Az ÁNTSZ jelentős fejlesztési forrásból történő informatikai fejlesztése lehetővé teszi a járványügyi surveillance (felügyelet) korszerűsítését, továbbá azt, hogy a vállalkozások a kémiai anyagok bejelentésével kapcsolatos feladataiknak elektronikus úton tudjanak eleget tenni. A rendszer támogatja a sürgősségi ellátás feladatait, továbbá képessé teszi az ÁNTSZ-t és rajta keresztül más kormányzati szerveket is arra, hogy az ország az uniós kötelezettségeinknek ezen a téren is eleget tudjon tenni, illetve részt vegyen a nemzetközi hálózati munkában.

Kiszélesített jogosultsági kör a terhességi gyermekágyi segélyre.

A „salátatörvény” rendelkezik arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.

(Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR