- GAZDASÁGI HÍREK

Megvonta az unió a pénzt a magyar közlekedési projektektől
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Súlyos hiányosságokat talált a közbeszerzésekben az Európai Bizottság.

2010. október 11.

Az Európai Bizottság 2010. szeptember 13-án kelt levelében arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy a Közlekedés Operatív Program közbenső kifizetéseit felfüggeszti. A bizottsági döntés kiváltó oka a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) 2007. január 1-je és 2009. szeptember 15-e közötti működésének rendszerellenőrzéséről készült jelentés, amely súlyos hiányosságokat tárt fel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a Nemzeti Ügyek Kormánya már a nyári átadás-átvételi eljárások folyamán tapasztalta az előző kormány felelőtlen gyakorlatát, éppen ezért azokon területeken, melyre a Bizottság is rámutatott, még a nyár folyamán azonnali intézkedéseket vezetett be. Meghozott intézkedéseivel mindenképpen el kívánja kerülni, hogy az előző, szocialista vezetés nemzetérdekeket figyelmen kívül hagyó kormányzása végérvényesen megfossza az országot ezen uniós fejlesztési forrásoktól - áll a közleményben.

A felfüggesztés minél előbbi feloldása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatos egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság képviselőivel, Fellegi Tamás miniszter múlt héten Brüsszelben folytatott tárgyalásokat a témában. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptember végén vezetői szinten tájékoztatta a bizottság szakértőit az elindított intézkedésekről, illetve a közbeszerzési törvény már elfogadott változásairól.

A jelentés szerint 53 közbeszerzés esetében merült fel bizonyos elemek esetében a szabálytalanság gyanúja, és melyek közül 15 esetben már maga az elindított eljárás is szabálytalannak volt ítélhető. Ezek esetében a Bizottság álláspontja szerint fennáll a gyanúja annak, hogy indokolatlan kifizetésekre kerülhetett sor a KÖZOP keretének terhére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajnálatosnak tartja, hogy a szocialista kormányzás újabb kudarca széleskörű uniós figyelmet kapott, ugyanakkor hangsúlyozni szeretnénk, hogy a nyár folyamán megkezdett intézkedéssorozat, a közbeszerzések átláthatósága céljából meghozott törvénymódosítás meggyőzi a Bizottságot arról, hogy Magyarországon véget ér a közbeszerzések terén korábban tapasztalt hátat fordító, szemlesütő politika.

A Bizottság levelében foglaltaknak megfelelően a Kormány azonnali intézkedéseként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KÖZOP Irányító Hatósága felgyorsította azt a 2010. június 30-án indított szabálytalansági vizsgálatát, melynek alanyai a kifogásolt szerződések. Ugyanakkor elindult egy jogszabálymódosító előterjesztés megalkotása, melynek célja a közbeszerzések ellenőrzési hatékonyságának megerősítése, amivel párhuzamosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítási javaslatával egy a közbeszerzések ellenőrzéséért és a felhasználható módszertan kidolgozásáért felelős önálló főosztály létrehozását kezdeményezte. Ennek feladata többek között az uniós forrásokat érintő közbeszerzések szigorú előzetes vizsgálata lesz.

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR