JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Komoly átalakuláson ment keresztül a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, amelynek elsődleges célja, a gazdaság igényeihez igazítsák az oktatás és képzés szerkezetét.

2011. november 27.

A szakképzési hozzájárulás ennek értelmében célként tűzi ki a szakképzésről szóló törvény hatálya alá tartozó iskolai rendszerű képzések támogatását, a felsőoktatási törvényben meghatározott, államilag támogatott létszám tekintetében a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében folytatott gyakorlati képzés támogatását, továbbá az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésnek a felnőttképzésről szóló törvény alapján történő támogatását.

A szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köréhez tartoznak a belföldi székhelyű gazdasági társaságok, kivéve a szakképzésről szóló törvény szerinti, szakképzési feladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságok, a felsőoktatási intézmény által alapított társaságok, valamint azok, amelyekben a felsőoktatási intézmény részesedést szerzett. A szövetkezetek esetében kivételt képeznek a lakás-, a szociális- és az iskolaszövetkezetek. A kötelezettek köréhez tartoznak még az ügyvédi-, végrehajtó- és szabadalmi ügyvivő irodák, a közjegyzői irodák, egyéni cégek és az személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozók.

A szakképzési hozzájárulás alapja a hozzájárulásra kötelezettet terhelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja.
A hozzájárulás mértéke az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékalap 1,5 százaléka.
A hozzájárulásra kötelezett a szakképzési hozzájárulást a naptári évre állapítja meg.
A szakképzési hozzájárulás kiszámításához a számviteli törvény hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónak az őt terhelő egészségbiztosítási- és,munkaerő-piaci járulék alapját, a számvitelről szóló törvény szerint megállapított éves árbevétele és az egészségbiztosítási szervtől származó árbevétele arányában, a közhasznú nonprofit gazdasági társaságnak az őt terhelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapját a számvitelről szóló törvény szerint megállapított éves árbevételéből  meghatározott kedvezményezett tevékenysége és a vállalkozási tevékenysége árbevétele arányában kell megosztania.
A szakképzési hozzájárulást a gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettsége mértékét a 2012. évre vonatkozóan 440 000 Ft/fő/év összegben meghatározott alapnormatíva alapján, a 2012. évet követően a mindenkori éves költségvetési törvényben meghatározott alapnormatíva alapján, az erről szóló kormányrendeletben meghatározott, gyakorlati képzési normatívák szerint számított összeggel csökkentheti.

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR