- GAZDASÁGI HÍREK

Székely: azonnal induljon újra a timföldgyár
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Kormánybiztos irányítása mellett az ajkai timföldgyár termelésének haladéktalan újraindítását követeli Székely Tamás, a magyar vegyipari szakszervezet elnöke, aki hangsúlyozza, hogy a gyártás végleges leállítása tízezer ember megélhetését veszélyeztetné - derül ki a VDSZ közleményéből.

2010. október 10.

Az országos elnök üdvözölte a miniszterelnök kijelentését arról, hogy a "munkahelyek megtartása legalább annyira fontos most, mint a tragédia következményeinek felszámolása és a károsultak helyzetének mielőbbi rendezése" - áll a közleményben.

A vegyipari ágazat országos szakszervezete az elmúlt napokban minden lehetséges fórumon óvta a döntéshozókat attól, hogy végleg leállítsák a termelést az ajkai timföldgyárban, mert ezzel az ökológiai katasztrófa mellett humán katasztrófát is előidéznek a térségben - fogalmaz Székely Tamás. Hozzáteszi: a gyár végleges bezárása közvetlenül és közvetve összesen 10 ezer ember megélhetését veszélyeztetné.
Az ágazatot már így is óriási kár érte a timföldgyár leállítása miatt

Székely Tamás hangsúlyozza, hogy a néhány napja tartó termelési szünet már eddig is nagy kárt okozott az ágazatban, s ahhoz, hogy a leállásnak ne legyen visszavonhatatlanul káros gazdasági következménye, azonnal meg kell kezdeni a munkát.

A VDSZ attól tartott, hogy azoknak, akiknek most nincs otthonuk, a gyár bezárása miatt esetleg a jövő hónaptól már fizetésük sem lesz.

Pénteken Ajka polgármestere is hasonló tartalmú levelet írt a miniszterelnöknek, ebben arra kéri Orbán Viktort, hogy az 1100 dolgozót foglalkoztató timföldgyár folytathassa a működését.

Schwartz Béla (MSZP) elmondta: a városban 14 ezer munkahely van, s ebből 1100 a MAL Zrt.-nél található, de a céggel más módon kapcsolatban lévő gazdasági társaságok, beszállítók dolgozói létszáma több ezerre tehető.

Ajka és térsége ipari vertikumának része a Bakonyi Erőmű Zrt., továbbá jó néhány bauxitbánya, valamint szállító és építőipari cégek is. Hangsúlyozta, hogy az erőmű az energia szolgáltatásán túl magas nyomású gőzt is előállít, amelyre "a timföldgyári technológiai folyamatban" van szükség.

Schwartz Béla szerint az erőmű kapacitásának kétharmadát a timföldgyár "veszi igénybe", továbbá az biztosítja a város számára a távfűtést. A Mal Zrt. ellehetetlenülésével veszélybe kerülne a erőmű működése és a város távfűtése is.

Utalt arra is, hogy a Mal Zrt. évente 300 millió forint adót fizet be Ajka költségvetésébe, amely az összes ilyen jellegű adóbevételüknek a 25 százalékát teszi ki. Schwartz Béla hangsúlyozta azt is: a "károkat a károkozónak meg kell térítenie", ám ez csak akkor lehetséges, ha a timföldgyár folytathatja a működését.

A magyarországi bauxitbányászat egyetlen képviselője maradt mára a MAL Zrt, a céginformációs adatok szerint a cég árbevétele tavaly meghaladta a 28 milliárd forintot, adózás előtti vesztesége 362 millió forint volt. A társaság termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja.

2008-ban a cég bevétele mintegy 43 milliárd forint volt, adózás előtti nyeresége 413 millió forintot ért el, a megelőző évi, több mint 1,5 milliárdos veszteséget követően.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR