JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

A már korábban Magyarországon foglalkoztatott ukrán állampolgárok munkavállalásának támogatása
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Míg a 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet az Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyek magyarországi foglalkoztatásának támogatási feltételeiről rendelkezett, a 172/2022. (IV. 29.) Korm. rendelet az Ukrajna területéről 2022. február 24. előtt érkezett személyek hazai foglalkoztatására figyelemmel igényelhető támogatás feltételeit szabályozza. Ezekre a személyekre tekintettel a munkáltató akkor igényelhet támogatást, ha magyarországi munkaviszonyban történő foglalkoztatásuk a támogatás iránti kérelem benyújtását megelőző 365 napon belül a 90 napot elérte vagy meghaladta, és a munkavállaló családtagja 2022. február 24-én vagy azt követően érkezett Ukrajnából Magyarországra. A támogatás a munkavállaló legalább heti húsz órás magyarországi foglalkoztatása esetében igényelhető.

2022. május 11.

 

A támogatásra a Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság jogosult a fenti feltételeknek megfelelő munkavállaló munkaviszonyának idejére, legfeljebb azonban tizenkét hónapra. A támogatás egy alkalommal, tizenkét hónappal meghosszabbítható. A támogatás a munkavállaló, illetve családtagjai lakhatási költségeire és a munkavállaló utazási költségeire használható fel, mértéke havonta a lakhatási költség és az utazási költség 50%-a – ha a szálláshely a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott preferált kistelepülésen található, a költségek 100%-a – legfeljebb munkavállalónként 30.000,- Ft továbbá a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként 12.000,- Ft. A lakhatási és utazási költségek támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50%-ban viseli, a munkaadó azonban nagyobb arányban is hozzájárulhat a költségekhez.

Módosulnak a 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet szabályai is, amely alapján az Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyek magyarországi foglalkoztatásához igényelhető támogatás. A rendelet új szabálya alapján, ha a szálláshely a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott kistelepülésen található a támogatás mértéke havonta a lakhatási és utazási költségek 100%-a, legfeljebb azonban – munkavállalónként – 60.000,- Ft, a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után pedig gyermekenként 12.000,- Ft. A rendeletmódosítás megteremti továbbá a rendelet összhangját az új, 172/2022. (IV. 29.) Korm. rendelettel is: a munkaadó a rendelet alapján a munkavállaló kiskorú gyermekére figyelemmel támogatásra csak abban az esetben jogosult, ha a gyermek után a 172/2022. (IV. 29.) Korm. rendelet alapján nem részesül támogatásban.

A 104/2022. (III. 12.) Korm. rendelet az Ukrajnából elmenekült személyeket elhelyező helyi önkormányzatok továbbá a menekülteket elhelyező és ezzel kapcsolatban a minisztériummal vagy a megyei védelmi bizottsággal megállapodást kötő más szállásadók részére nyújtható támogatásokról rendelkezett. A rendelet alapján a támogatás azok után az ideiglenes védelemre jogosultak után volt igényelhető, akik 2022. április 4. előtt léptek be Magyarország területére. A módosítás a támogatás hatálya alá tartozó személyek körét kiterjeszti a hazánkba 2022. június 3. előtt belépő ideiglenes védelemre jogosult személyekre is. A támogatás 2022. június 15-ig vehető igénybe. A 2022. június 3-án vagy ezt követően Magyarország területére belépő ideiglenes védelemre jogosult után a belépést követő egy hónapig vehető igénybe a támogatás.

Az ukrajnai válsággal összefüggő egyes, az egészségügyi ellátást érintő adatkezelési kérdésekről szóló 171/2022. (IV. 29.) Korm. rendelet alapján, ha a beteg TAJ számmal nem rendelkezik, az egészségügyi szolgáltatónak meg kell arról győződnie arról, hogy menekülőnek minősül-e. A menekülőnek minősülő betegek részére az egészségügyi szolgáltató az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben technikai azonosítót hoz létre.

Dr. Balás Endre

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR