JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

A hulladékgazdálkodás eddigi változásai és a további változások 2023-tól
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A hazai és az uniós környezetvédelmi előírások szigorítása, a keletkező hulladék mennyiségének a csökkentésére, valamint a minél hatékonyabb hulladékkezelésre és hulladékfeldolgozásra irányuló törekvések tették szükségessé a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok átfogó módosítását 2021-ben és a hulladékgazdálkodási szabályzatokat is ennek megfelelően kellet aktualizálni. A következő fontos változás 2023. közepén várható.

2022. február 20.

2021. márciusától hatályos a hulladékgazdálkodás hazai rendjét alapvetően megváltoztató új jogszabály. A korábbi hulladéktörvény módosítását elsősorban a körforgásos gazdaság európai uniós elvének és követelményeinek való megfelelés inspirálta. Az új szisztéma egy minden eddiginél kiterjedtebb állami szerepvállalást és szigorúbb szankciórendszert intézményesít a hulladékgazdálkodás terén.

A körforgásos gazdaság célja egy olyan fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer felállítása, melynek legfőbb célja a megelőzés, az újrahasznosítás és az illegális hulladéklerakás visszaszorítása. Lényeges cél továbbá a körkörös gazdaság alapelvének alkalmazása, vagyis az, hogy a hulladék visszakerüljön a gazdaságba nyersanyagként, másodnyersanyagként. A körforgásos gazdaságra történő átállás céljából került átalakításra a hulladékgazdálkodás piaca.

A Magyar Közlönyben 2021. február 25-én került kihirdetésre az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II. törvény, amely jelentősen módosította a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényt. A módosítás az uniós szabályozásból eredő kötelezettségek miatt is szükségessé vált. 2021. júliusában hatályba lépett az egyszer használatos műanyag hulladékokról szóló kormányrendelet.

 

Az új törvény megteremti a hulladékgazdálkodás meghatározó részének állami feladatkörbe vonását. A települési közszolgáltatáson túl a törvény az intézményi résztevékenység meghatározásával kizárólagos állami feladatkörbe vonja:

  • a közszolgáltatás körébe nem tartozó települési hulladéknak;
  • a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékának;
  • a környezetvédelmi termékdíjas termék hulladékának, és 
  • a visszaváltási díjas rendszer hulladékának
    átvételét, ideértve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését, a gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezeti feladatainak ellátását, valamint a betétdíjas rendszert felváltó kötelező visszaváltási rendszer működtetését.

 

Változások 2023-tól

 

A Hulladékról szóló törvény alapján 2023. július 1-től következnek az újabb lényeges változások. A törvény V/A. fejezete tartalmazza a hulladékgazdálkodási koncesszióra vonatkozó szabályokat. Az ipari és a veszélyes hulladékok kivételével 2023. július 1-jétől minden hulladék gyűjtéséről és előkezeléséről kizárólagosan a koncesszor rendelkezhet (35 évre). 2021. augusztusában meg is jelent az egységes hulladékgazdálkodási koncessziós felhívás.

 
dr. Farkas-Csamangó Erika

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR