JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Áttérés SZJA-ról katára: legfontosabb gyakorlati teendők
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A 2021-es katás szigorítások kapcsán, majd idén, az átalányadó adta kedvező lehetőségek miatt is elsősorban a kata alóli kilépés lehetőségeit volt érdemes elemezni. Természetesen előfordulhat fordított eset is, amikor a személyi jövedelemadó rendszerét hagyná el egy egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adója kedvéért.

2022. február 15.

Katába belépni ugyebár bármikor év közben is lehet, de a kata-adóalanyiság mindig csak a bejelentés megtételét következő hó elejétől kezdődik meg. Mindenek előtt természetesen azt kell tudni, hogy nem lehet a katázást választani az alábbi esetekben:

  • a vállalkozás adószámát az adóhatóság a bejelentés évében, vagy azt megelőző évben törölte; vagy
  • a vállalkozás a bejelentkezés évében bérbeadásból (ÖVJT/TEÁOR 2008 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése) szerzett bevételt; illetve
  • a vállalkozás a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll.

 

Gyakorlati teendők összefoglalása, ha az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó hatálya alól kerül át a kisadózó vállalkozások tételes adójába:

 

1. Az első és legfontosabb teendő, hogy azon hónap utolsó napjáig küldjük be az aktuális évi ’T101E jelű változásbejelentő nyomtatványt, amelyben még SZJA szerint szeretnénk adózni. Ezen nyomtatvány A02-es lapján található 14. blokk felső részében a „Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá…” sort kell jelölnünk, valamint a TAJ számunk beírása után, hogy főállású vagy mellékállású kisadózónak minősülünk. Az is rendkívül fontos, hogy a főállású katások biztosítási jogviszonya kizárólag a megfelelő rubrika jelölésével tud létrejönni, tehát azt se felejtsük el beikszelni!

 

2. Ha KATA alá megy át egy eddig SZJA szerint adózó egyéni vállalkozó, akkor a főállású egyéni vállalkozói státuszát meg kell szüntetni az aktuális hónap zárónapjával a ’T1041-es jelű bejelentőlapon, és innentől amíg katásként adózik, a havi ’58-as járulékbevallás beküldésére sem lesz kötelezett.

 

3. Ne felejtsük el, hogyha ugyanazon adóévben két adónem alá is tartoztunk, akkor a bevételeinkkel két külön bevallásban kell elszámolnunk következő évben. 

Az SZJA bevallás benyújtásának határideje következő év május 20-a, a KATA bevallásé pedig február 25-e.

 

4. Iparűzési adóban változásbejelentőt kell küldeni a KATA adózási mód kezdetét követő 45 napos jogvesztő határidőn belül, ha a fix tételes adót (évi 2 x 25.000 Ft, 2022-ben évi 2 x 12.500 Ft) szeretnénk választani. Ebben az esetben a tört időszakra záró bevallást is be kell adni. 
Amennyiben viszont az aktuális adóévre nem választanánk a fix tételes IPA-t, akkor majd következő év május 31-ig a főszabály szerint kell éves iparűzési adóbevallást készítenünk. 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fix tételes IPA-ra következő év tekintetében mindig az adott év február 15-ig van lehetőségünk átjelentkezni, amely ugyancsak jogvesztő határidő. Ha e választásunkat továbbiakban is fenn kívánjuk tartani, akkor azt nem kell minden év február 15-ig bejelenteni.

 

5. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az általunk használt számlázó program beállításai közé vegyük fel kisadózói státuszunkat, hiszen a jövőben a „Kisadózó” kifejezésnek kötelezően szerepelnie kell a kibocsátott számláinkon. Amennyiben még mindig kézi számlákat állítunk ki, akkor arra is gondoljunk, hogy a számláinkon elhelyezett pecsétünket is módosítanunk kell, vagy akár kézzel is ráírhatjuk ezt a kifejezést a számláinkra.

6. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy 2021-től él az a szabályozás (Kata tv. 13. § (2) bekezdése), mely szerint a kisadózó vállalkozásnak írásban értesítenie kell belföldi adóalany partnereit katás státuszának keletkezéséről és megszűnéséről.

 
Fülöp Olga

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR