SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

A SZÉP-kártya aktuális szabályai 2022-ben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Széchenyi Pihenő Kártya feltöltésére és felhasználására vonatkozó szabályok többször is módosultak 2021-ben és a 2022-es év is változással indult. Ember legyen a talpán, aki nyomon tudta követni a SZÉP Kártya használatára vonatkozó folyamatos módosításokat. Az alábbiakban erre teszünk kísérletet.

2022. január 24.

 

A SZÉP Kárya „zsebeinek” átjárhatósága hatalmas változás volt, ami megkönnyítette a kártyákon felhalmozott összegek minőségi elköltését, az idei év februárjától azonban egy még ennél is nagyobb könnyítés történt azzal, hogy élelmiszer vásárlására is felhasználható a kártyán lévő összeg. 
A SZÉP-kártyára utalt összeg meghatározott része (az ún. rekreációs keretösszeg) a személyi jövedelemadóról szóló CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 71. §-a alapján béren kívüli juttatásnak minősül, amely után a munkáltató fizeti meg a közterheket, azaz a munkavállaló a teljes összeg felhasználására jogosult. 

 

A rekreációs keretösszeg mértéke az Szja tv. 70. § (8) bekezdése alapján

  • évi 450 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
  • a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
  • évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

 

A béren kívüli juttatásnak minősülő keretösszeg megoszlik a kártya három alszámlája, azaz „zsebe” között oly módon, hogy
a) a szálláshely alszámlára, kormányrendeletben meghatározott szálláshely-szolgáltatásra felhasználható legfeljebb évi 225 ezer forint támogatás;
b) a vendéglátás alszámlára, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható  legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás;  
c) a szabadidő alszámlára, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra felhasználható  legfeljebb évi 75 ezer forint támogatás
utalható. 

 

Ez az összeg a munkavállaló teljes éves kerete, ami azt jelenti, hogy több munkáltató esetén együttvéve is csak ennyit kaphat. 

 

A SZÉP-kártya feltöltése előtt tehát a foglalkoztatónak nyilatkoztatnia kell a foglalkoztatottakat arról, hogy máshonnan részesülnek-e ilyen jellegű juttatásban, és ha igen, akkor milyen mértékben, hiszen a meghatározott keretösszegeken felüli kifizetés már egyes meghatározott juttatásnak minősül, amelynek lényegesen magasabbak a közterhei. 

 

A kártya egyes zsebeiben található összegek különböző módon használhatók fel (bár vannak átfedések), nem felel meg tehát a jogszabályoknak az a megoldás, hogy a kifizető a kártya valamelyik alszámlájára utalja a teljes rekreációs keretösszeget. 
Ez azonban jelenleg nem jelent problémát, hiszen 2022. december 31-ig a kártya alszámlái között biztosított az átjárás. Ez azt jelenti, hogy az egyes alszámlákra utalt támogatást a szolgáltató az elfogadói szerződésétől eltérően az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja [76/2018. (IV.20.) Korm. rendelet 22. § (a továbbiakban: 76/2018. Korm. rendelet)].

 

Új lehetőség: élelmiszer vásárlása

 

Az átjárhatóság biztosítása nagyon kedvező szabály, amely nemcsak a foglalkoztatottakat, hanem a turizmust is támogatta, 2022. februárjától azonban nagymértékben megváltozik a helyzet.

 

A Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 781/2021. (XII.24.) Korm. rendelet 2. §-a szerint ugyanis az Szja tv. 71. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállaló részére a 2022. évben a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, a melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra és a kereskedő által 2022. február 1. és 2022. május 31. között értékesített élelmiszer vásárlására felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás.

 

Élelmiszer vásárlására is felhasználható tehát a SZÉP-kártya a meghatározott időpontban, azaz egyelőre május 31-ig. Önmagában olvasva a rendeletet úgy értelmezhetnénk, hogy erre a célra a vendéglátás alszámlára utalt legfeljebb 150 ezer forint használható fel, ez azonban nem így van. A számlák között ugyanis az átjárás 2022. év végéig engedélyezett. Az erről szóló 76/2018. Korm. rendelet pedig nem tartalmaz kivételt, vagy tiltást. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a kártya valamennyi zsebéből vásárolható élelmiszer is. Ezt az álláspontot alátámasztja a Kormány 2021. december 30-án kiadott tájékoztatója is. 

 

A béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya keretösszeg után a munkavállalónak 15 százalékos személyi jövedelemadót és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. A meghatározott rekreációs keretösszegen felül juttatott összeg egyes meghatározott juttatásnak minősül, amely után a közterhek ugyanezek, azoknak az alapja viszont a juttatás 1,18-szoros értéke. 

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások esetén nem alkalmazható az a szabály, miszerint az előző évre járó juttatást tárgyév január 10-ig átutalva az még az előző évre szóló jövedelemnek minősül. Ugyanis ez a rendelkezés csak a munkabér, jutalom, valamint a társadalombiztosítási kifizetőhelynek minősülő munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátások esetében érvényes, tehát a SZÉP-kártyás juttatásra nem vonatkozik.

 

A SZÉP-kártyát a munkavállaló költségmentesen igényelheti azoknál a pénztárszolgáltatóknál, melyek megfelelnek a kormányrendelet szerint a kibocsátás feltételeinek. Jelenleg az OTP Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az EDENRED adhat ki SZÉP-kártyát. A munkavállalók teljesen ingyen kapják meg a kártyájukat, és kizárólagos tulajdonosai a számláknak. További társkártyákat a munkavállaló költség ellenében igényelhet közvetlenül a kibocsátó banknál.

 

Horváth-Farkas Zsuzsa

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR