SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

A katából átalányadóra áttérés gyakorlati teendői
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A 2022-es adóváltozások egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért fejleménye az átalányadó szabályainak megváltozása. A módosítások a katások jó részét adózásuk újragondolására vagy az átalányadóra való áttérésre ösztönözheti. Mit kell tennünk, ha át akarunk térni a személyi jövedelemadó hatálya alá?

2022. január 13.

 

Az átalányadó – 2022-es jogszabályváltozások alapján hatályba lépő – új lehetőségeinek és a kata szabályainak összehasonlításával több cikkünkben is foglalkoztunk, a kérdést különszámként megjelenő önálló kiadványunkban is alaposan körüljártuk. Az elmélet és számolás után érdemes azt is végigtekintenünk röviden, mit kell tenni, ha az egyéni vállalkozó katából személyi jövedelemadó hatálya alá kerül.

 

Első lépések

 

Az első és legfontosabb teendő, hogy azon hónap utolsó napjáig küldjük be az aktuális évi ’T101E jelű változásbejelentő nyomtatványt, amiben még KATA szerint szeretnénk adózni. 

 

Ezen nyomtatvány A02-es lapján található 14. blokk alsó részében a KATA megszüntetést kell jelölnünk. Ha esetleg nem SZJA szerinti jövedelemadózás, hanem átalányadózás szabályai szerint szeretnénk adózni következő hónaptól, akkor arra is ugyanott van egy jelölőnégyzet, amit ilyenkor ne felejtsünk el ikszelni, mert ez jogvesztő választási lehetőség, és nem orvosolható utólag (majd csak következő év január 1-jétől választható az átalányadózás).
Következő fontos lépés, hogy ilyenkor nem következő év február 25-ig, hanem a kisadózói státusz megszűnését követő 30 napon belül be kell küldeni az aktuális évi ’KATA bevallást. Ebben pedig rendkívül fontos jelölni az alábbi nyilatkozat típusát „L”, azaz „nem a KATA szabályai szerint teljesíti a jövőben az adókötelezettségét”.  Ha van fizetendő 40% kata, akkor azt természetesen a záró bevallásban be kell vallani, valamint a bevallás benyújtására szolgáló  határidőig meg is kell fizetni.

 

Bejelentés, biztosítási jogviszony

 

Amennyiben ez idáig az egyéni vállalkozó katásként fix tételes (2 x 25 000 Ft - 2021-ben évi 2 x 12 500 Ft -) iparűzési adót fizette, akkor a katás státus  megszűnésének tényét 15 napon belül a változásbejelentő lap benyújtásával az önkormányzat felé jelenteni kell. Ezt követően pedig már csak a normál IPA elszámolás szabályai alapján lehet adózni, amely természetesen bevallás benyújtásával is együtt jár.
Akármilyen adózási módba is megy át a katás egyéni vállalkozó (akár SZJA szerinti jövedelemadózás, akár átalányadó), a biztosítási jogviszonyát mindenképpen rendezni kell, mivel kisadózói minőségében fennálló biztosítási jogviszonya megszűnik az utolsó katás hónap zárónapjával. Ezt pedig az aktuális évi ’T1041-es jelű bejelentőlapon szükséges megtenni, és onnantól minden hónapra az ’58-as bevallást  be kell nyújtani. Itt hangsúlyoznám ki, hogy ennek oka az, hogy a katások esetében már nagyon régóta szigorúan tilos küldeni a ’T1041-es jogviszony bejelentőt, az ő biztosítási jogviszonyuk a kisadózás hatálya alá való bejelentkezés és főállású kisadózói státus fennállása következtében jön létre.

 

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az általunk használó számlázó program beállításaiból töröljük (vagy zárjuk le) a kisadózói státuszunkat, nehogy véletlenül a jövőben is rákerüljön a „kisadózó” kifejezés a kibocsátott számláinkra. Amennyiben még mindig kézi számlákat állítunk ki, akkor arra is gondoljunk, hogy a számláinkon elhelyezett pecsétünket is módosítanunk kell, ha azon a „kisadózó” kifejezés szerepel.

 

Fülöp Olga

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR