GAZDASÁGI HÍREK

Ezekre kell figyelniük a könyvelőknek az adóvisszatérítésnél
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Csaknem kétmillió embert érint az adóvisszatérítés, de nem kapja meg automatikusan minden jogosult. Arról, hogy kinek jár, melyek a határidők és egyéb feltételek, Dr. Orbán Ildikó, a NAV főosztályvezetője beszélt a Menedzser Praxis budapesti rendezvényén.

2022. január 10.

 

Ahogyan az előadáson elhangzott: az adóvisszatérítés szabályait az 560/2021-es kormányrendelet tartalmazza. Ebben benne van, hogy milyen jövedelmek alapján kik a jogosultak, és milyen eljárási szabályok mellett jár vissza pénz. A másik jogszabály, az 561/2021-es kormányrendelet, ami pedig az adatszolgáltatásokról szól – ismertette a szakértő, aki előrebocsátotta: a lehetőség egy egyszeri alkalom, az előleg kifizetése 2022. február 25-ig megtörténik. Azoknak jár, akik 2021-ben jogosultságot szereznek erre, de legalább egynapnyi jogosultságuk van, emellett megfelelő jövedelmük és adóterhük, amit vissza lehet téríteni.

 

Az összeg adómentes, tehát mint jövedelmet nem kell figyelembe venni 2022-ben, egyúttal mindkét, vagy akár több szülőnek is jár. Alapszabály, hogy házastársaknak – akár vér szerinti, akár nem vér szerinti szülőről van szó – a saját háztartásban nevelt gyerekek után kérhető az előleg. Ugyanígy az örökbefogadó szülőnek, nevelőszülőnek, bejegyzett élettársnak is jár. 
A szülőnként visszaigényelhető összeg határa 809 ezer forint, amelyet először az SZJA-köteles jövedelmek adójából kell kigazdálkodni. Ha az nem biztosít elég fedezetet, akkor jönnek számításba az ekhós, végül a katás jövedelmek.

 

Az egyszerűsített közteherviselés esetében a 2021-ben levont ekho személyi jövedelemadónak minősülő része az, ami visszajár, ez pedig az ekhós jövedelem 9,5 százaléka. A katások esetében attól függ az összeg, hogy milyen adótétel terhelte őket. Ők fizethetnek havi 25, 50 vagy 75 ezret. Havi 25 ezer forintos utalásnál ez éves szinten 300 ezer forintot jelent, amelynek negyedét tudja majd az SZJA-bevallásában visszaigényelni – tette egyértelművé a szakember.
A mezőgazdasági őstermelőkről szólva elhangzott: ha a főszabály szerint átalányadóznak, akkor az átalányadóból származó jövedelmek egy része mentesül az adó alól. Akkor képződik átalányadó alap, amikor a bevételük meghaladja a 10 millió 44 ezer forintot, tehát már lesz adófizetési kötelezettség, ez pedig visszajárhat. Ha nem átalányadóznak, hanem az általános önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazzák, akkor az első 1 millió 4 ezer forintja mentesül az adózás alól. Ha efölötti jövedelmet produkálnak, adófizetési kötelezettségük lesz, ekkor járhat vissza az adó – ismertette az előadó.
Dr. Orbán Ildikó végül emlékeztetett: a nyilatkozat elmaradása nem jelenti a kedvezmény elvesztését, a pénz a bevallásában ugyanúgy visszakérhető, ugyanakkor elárulta: „ha van egy NAV által ismert adat, mellette pedig egy nyilatkozat, és a kettő eltér egymástól, akkor a nyilatkozati információkat veszi alapul az adóhatóság”.

 

Adópraxis 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR