GAZDASÁGI HÍREK

Buszbérlet elszámolása
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A buszbérlet elszámolására a gyakorlatban kétféle konstrukció fordul elő. Az egyik esetben a munkáltató vásárolja meg az utazási bérletet, vagy azt a dolgozó vásárolja és a munkáltató nevére szóló számlát kér. A másik megoldás, hogy a dolgozó a saját nevében veszi meg az utazási bérletet, menetjegyet és nem kér a munkáltató nevére számlát. Mikor, mi a teendő áfa szempontból?

2021. október 20.

Azt az esetet, amikor a munkáltató vásárolja meg az utazási bérletet, vagy azt a dolgozó vásárolja és a munkáltató nevére szóló számlát kér, adójogi értelemben úgy kell tekinteni, hogy a munkáltató vette igénybe az utazási szolgáltatást. Ez a konstrukció közvetített szolgáltatásnak minősül, úgy kell tekinteni, hogy a munkáltató saját nevében a dolgozó javára közlekedési szolgáltatást rendel meg és közvetít.

Nem vonható le az utazási bérlet, illetve menetjegy áfa tartalma a munkáltatónál, ha az munkába járáshoz és nem üzleti úthoz szükséges és ingyenesen biztosítja a munkáltató, vagy 100%-os térítést fizet a dolgozó felé az általa megvásárolt bérletre. Ilyen esetben nem kell áfa hatálya alá tartozó bizonylatot kiállítani a dolgozó felé a munkáltatónak, mivel az áfa nem levonhatósága miatt az ingyenes szolgáltatás nem tartozik az áfa hatálya alá.

Mi történik, ha a munkáltató nem a teljes összeget téríti meg a dolgozónak?

Abban az esetben levonható az utazási bérlet teljes áfa tartalma a munkáltatónál a nevére szóló számla alapján, ha a munkáltató nem a teljes összeget téríti meg a dolgozónak, hanem csak pl. 86%-ot, amely személyi jellegű juttatásként számolandó el (55T, 466T - 381K).
Mivel a számla a munkáltató nevére szól, ezért a kiállító a számlát lejelenti az online adatszolgáltatás keretében.
Ha a számlára a munkáltató levonható áfát számol el, akkor az áfa bevallás M lapján adatot szolgáltat a számláról.
A maradék 14%-ot közvetített szolgáltatásként kell elszámolni (815,466T-381K), az is helyes, ha készletre veszik a szolgáltatást és a kiszámlázáskor (lásd alant) számolják el közvetített szolgáltatásként a ráfordítások között.
A maradék 14%-ot a dolgozó felé áfásan ki kell számlázni, a kiállított számla adatait online adatszolgáltatás keretében a NAV felé le kell jelenteni.

Ha a dolgozó a saját nevében veszi meg az utazási bérletet

A másik megoldás, hogy a dolgozó a saját nevében veszi meg az utazási bérletet, menetjegyet és nem kér a munkáltató nevére számlát. Emiatt az online adatszolgáltatással a munkáltató vevőként nem érintett. Ekkor a munkáltató nem nyújt áfa körbe tartozó szolgáltatást a dolgozó felé, így számláznia sem kell. A benyújtott bérlet alapján csak költségtérítést fizet, amelyet személyi jellegű juttatásként számol el.

Bonácz Zsolt

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR