SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Lehet-e foglalkoztató adószámos magánszemély?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kérdés úgy merül fel, hogy adószámos magánszemély foglalkoztathat-e másokat pl. megbízási szerződés keretében? Amennyiben igen, milyen adók és járulékok megfizetésére kötelezett ezzel kapcsolatosan úgy, hogy a megbízási díj igen alacsony?

2021. október 21.

A kérdés megválaszolásának kiindulási pontja a 2021-es minimálbér és annak időegységekre vonatkozó részletezése:
Minimálbér: 167 400
Minimálbér: 30% 50 220
Minimálbér, mint napibér: 7 700
Minimálbér, mint órabér: 963

A kirészletezésnek azért van jelentősége, mert amennyiben a különböző időegységekben a kifizetés havi szinten nem érné el a minimálbér 30%-át, akkor a megbízási jogviszony nem bejelentés köteles és nem lesz a felek között biztosítási jogviszony

A megbízási szerződés esetén, ha a kifizetés meghaladja a minimálbér 30%-át, ezért létrejön egy biztosítási jogviszony, a járulékok megfizetésével, lényegében úgy, mintha ez munkaviszony lenne. A kifizetőnek (azaz a megbízónak, vagyis a Biztosítónak) bejelentési kötelezettsége van az adóhatósághoz a 21T1041-es nyomtatványon.
Ebben az esetben a kifizetőnek levonási (bevallási és befizetési) kötelezettsége keletkezik. Irányadó, az alapbizonylat a megbízási szerződés, amelyben nemcsak a megbízási díjat kell megállapítani, hanem a költségelszámolást is. Tételes vagy vélelmezett költségelszámolást. 
A tételes költségelszámolás csak bizonylatokkal, vagyis számlákkal alátámasztva lehetséges havi elszámolással. A vélelmezett költségelszámolás bizonylat és számla nélkül lehetséges (akár felmerült a hónap során költség, akár nem), amely mindig a bérleti díj 10%-a. Ha pl. a megbízási díj 100 ezer forint havonta, akkor a vélelmezett költség 10 000 forint lesz (bizonylat és számla nélkül), ebből következően az adóalap 90 000 forint és ennek a 15%-át (13 500) kell levonni Szja adóként. Ebből azonnal látszik, hogy a megbízási szerződés kedvezőbb, mint a munkaviszony.

A kifizetőnek a havi elszámolásról (igazodva a szerződés szerinti költségelszámoláshoz) igazolást kell kiállítania a magánszemély megbízottnak. A megbízott ennek alapján látja az elszámolást, amely elszámolások összhangban lesznek az éves bevallással is. Egy esetleges NAV ellenőrzés során pedig be kell mutatni a kifizetői igazolásokat az adóellenőrzés céljából.

Járulékok levonására is számítani kell. 

A megbízottól 15% szja-t kell levonni. A kifizető pedig a kifizetés után Szociális hozzájárulási adót 15,5% és Szakképzési hozzájárulást 1,5% fizet, a költségekkel (vélhetően 10%) csökkentett adóalap után. Megállapodás esetén a kifizetőnek havonta bevallási (08-as) és befizetési kötelezettsége is keletkezik.

Ha a havidíj "igen alacsony"

Amennyiben havidíj igen alacsony, mondjuk 5 000 forint, az bőven belefér a minimálbér 30%-ba. A 10% vélelmezett költség levonása után (500 Ft) az adóalap 4 500 forint lesz. 
Szja levonása, megbízottat terheli: 4 500 x 0,15 = 675 Ft
Szochó levonása, kifizetőt terheli: 4 500 x 0,155= 697,5 Ft

Leipán Tibor

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR