GAZDASÁGI HÍREK

Online sportfogadás nyereményének adózása
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az interneten szervezett sportfogadás is szerencsejáték, de ún. távszerencsejátéknak számít, melyen belül a játékos fizetése fejében, meghatározott feltételek fennállása esetén nyereményre válik jogosulttá. Az online sportfogadás nyereményének adókötelezettségét alapvetően az határozza meg, hogy a játékot legálisan, vagy illegálisan szervezték.

2021. szeptember 02.

Mi is az a szerencsejáték?

Szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz, tét fizetése fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén nyereményre válik jogosulttá, és mindez – akár nyer, akár veszít – kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. Az interneten szervezett sportfogadás távszerencsejátéknak számít.

A legális online sportfogadásból származó nyeremény után nem kell adózni, azonban az illegálisból származó nyeremény egyéb jövedelemként adóköteles, utána személyi jövedelemadót (szja) és szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni.

Az online fogadás akkor legális, ha az üzemeltetője rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével. Az engedéllyel rendelkező játékszervezők listája a Felügyelet honlapján elérhető.

Tiltott szerencsejátéknak tekintendő az a Magyarországon online elérhető szerencsejáték, ami a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével nem rendelkezik, akkor is, ha az üzemeltetője külföldi.

A legális sportfogadás nyereménye

 

Az engedéllyel rendelkező honlapon folytatott sportfogadásból (távszerencsejátékból) származó nyeremény az személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv) alapján adómentes, azaz a nyertesnek a nyereményösszeggel adózási teendője nincs, azt nem kell bevallania, és adót sem kell fizetnie utána.

Az Szja tv. 76. § (4) bekezdés szerint nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett, az Szjtv. 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, a bingójátékból, a kártyateremben szervezett kártyajátékból, a távszerencsejátékból, valamint - az Szjtv. 29/Q. §-a szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény kivételével - az online kaszinójátékból származó nyeremény.

Távszerencsejáték (online szerencsejáték) szervezéséhez a szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye szükséges. Abban az esetben, ha a magánszemélynek az Szjtv.-ben említett távszerencsejátékból vagy online kaszinóból származik nyereménye, akkor az - összeghatártól függetlenül - adómentesnek minősül. Az Szjtv. 29/J. § (1) bekezdés a) pontja szerint a szerencsejáték-felügyeleti hatóság honlapján - a jogkövető magatartás elősegítése és a játékosok védelme érdekében - közzéteszi a következő információkat: az érvényes távszerencsejáték-szervezési engedéllyel rendelkező távszerencsejáték-szervező cég neve (elnevezése), székhelye, az engedély érvényességi ideje, a szervező távszerencsejáték-szervezéssel kapcsolatban használt és engedélyezett honlapjának (honlapjainak) címe, valamint az engedély felfüggesztése esetén ennek ténye és időtartama.

Az illegális sportfogadás nyereménye

 

Abban az esetben, ha a szerencsejáték szervezője nem szerepel a távszerencsejáték-szervezési engedéllyel rendelkezők körében a szerencsejáték-felügyeleti hatóság honlapján, akkor fogadás esetén a megszerzett nyeremény az Szja tv. 28. §-a szerinti, összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelmének minősül. Az adóköteles jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételt csökkenteni kell az Szja tv. szerinti elismert költségekkel.

Fontos megjegyezni, hogy ügyletenként (fogadásonként) kell a bevételt és a költséget elszámolni.
Ez azt jelenti, hogy például a vesztes fogadások költsége nem számolható el a nyertes fogadások bevételével szemben. A bevételt és a költséget a magánszemély a nevére kiállított bizonylattal igazolhatja.

Az egyéb jövedelem után – így a tiltott online sportfogadás nyereménye után is – év közben 15 százalékos szja-előleget és 15,5 százalékos szochót kell fizetni.

Ha a nyeremény juttatója nem kifizető

 

Ha a nyereményt a magánszemély nem kifizetőtől kapja – például a nyeremény egy külföldi honlapon szervezett játékból származik –, akkor a jövedelem után a magánszemélynek kell megfizetnie a 15 százalék szja-előleget, és a 15,5 százalék szochót, a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.
Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a szochót a magánszemély fizeti, és azt költségként nem számolhatja el, azt neki nem térítik meg, az szja-előleg és a szocho alapjának megállapításakor a jövedelem 87 százalékát kell figyelembe venni.

Ha a nyeremény juttatója kifizető

 

Ha a nyereményt a magánszemély kifizetőtől kapja – azaz a bevétel egy magyar vállalkozás által engedély nélkül üzemeltetett honlapról származik –, az szja-előleget a kifizető állapítja meg, vonja le és erről igazolást kell kiállítania a nyertes részére. A 15,5 százalékos szochót a juttatónak kell megfizetni.
A tiltott szerencsejáték nyereményéből származó egyéb jövedelmet a szerzés évéről szóló szja-bevallásban kell bevallani az adóévet követő május 20-ig.
Az engedéllyel nem rendelkező külföldi online fogadás nyereményéből származó jövedelmet a NAV által készített adóbevallási tervezet természetesen nem tartalmazza, ezért azt a magánszemélynek ki kell egészítenie a nyereményre vonatkozó adatokkal.

 

Dr. Veress Júlia

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR