JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2021. július 19-25.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2021. július 28.

1.    A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletnek a bölcsődei ellátással ősszefüggő módosítása a  családi bölcsődében a  maximális csoportlétszámot hétről nyolcra emeli, ha a  szolgáltatást nyújtó személy mellett segítő személyt is alkalmaznak. A módosító rendelet a  jövőben csak a  valóban kötelező, más (például építészeti, egészségügyi, munkavédelmi, tűzvédelmi) szabályokban nem említett minimumfelszerelést határozza meg, a továbbiakat szakmai ajánlás fogja tartalmazni. (6/2021. (VII. 19.) CSTNM rendelet, Magyar Közlöny 136 szám)


2.    A Kormány a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásával kapcsolatos hosszútávú feladatok ellátásával az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg. A feladatok ellátása magában foglalja többek között a célzott vállalkozásfejlesztési és minősített szakértői szolgáltatások, üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás biztosítását és közvetítését, a szakmai projekt- és vállalkozásminősítő rendszerek kiépítését és működtetését, előminősítések elvégzését a  mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett hazai és a  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz felhívások keretében, valamint a segítségnyújtást a  vállalkozók közötti együttműködések és partnerkapcsolatok kialakításában. (440/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 139. szám)

 

3.     gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló 402/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet módosítása értelmében, ha a  bejelentő nem tett eleget az építőanyagok értékesítésére és kivitelére vonatkozó bejelentési kötelezettségének, vagy visszaigazolással nem rendelkezik, vele szemben az építőanyag általános forgalmi adó nélküli értékének negyven százalékáig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. (441/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 139. szám)


4.    A rozsdaövezeti akcióterületen létesített lakóingatlanban kialakított lakások vásárlásához adó-visszatérítési támogatást nyújt szeptembertől a Kormány. A támogatás összege megegyezik a  lakás vásárlásáról kiállított számla vagy számlák szerint megfizetett, 5%-os általános forgalmi adó összegével. A támogatás az adásvételi szerződés megkötését és a teljes vételár kiegyenlítését követően az igénylő tulajdonjoga ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének és a lakás teljes vételáráról kiállított számla vagy a vételár utolsó részletéről kiállított részszámla megfizetésének évét követő naptári év szeptember 30. napjáig igényelhető, mely határidő jogvesztő. (444/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 139. szám)


LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR