JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

A sportlétesítmények látogatására vonatkozó szabályok kiegészítése, egyes utazási korlátozások feloldása és újabb gazdaságvédelmi intézkedések
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező tizennyolcadik életévüket betöltött versenyszerű sportolók és az őket felkészítő – védettségi igazolvánnyal szintén nem rendelkező – sportszakemberek sportlétesítményekben történő tartózkodására vonatkozó szabályokat állapít meg a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozata idejére.

2021. április 30.

A rendelet szabályai a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lépnek hatályba. A 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet – a négymilliomodik védőoltás beadásának napját követő naptól – már lehetővé tette a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – és a velük érkező kiskorúak – sportrendezvényeken történő részvételét, és a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények látogatását a koronavírus ellen védett személyek továbbá a versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek és az őket felkészítő sportszakemberek számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából.

A 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet alapján a fenti létesítményeket a sportrendezvényen való részvétel céljából vagy a sportrendezvényre való felkészülés céljából a tizennyolcadik életévét betöltött – de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező – versenyszerűen sportolók és az őket felkészítő sportszakemberek is látogathatják, ha a belépéskor sportolói illetve edzői minőségüket igazolják. Meg kell tagadni annak a versenyzőnek, és az őt felkészítő sportszakembernek a beléptetését, aki e minőségét nem igazolja. A versenyző és az őt felkészítő sportszakember a fenti helyszíneken 23 óra és 5 óra között is tartózkodhatnak, maszkviselésre nem kötelesek. A rendeletben foglalt tilalmakat megsértő helyszín 100.000,- Ft-tól 1.000.000,- Ft-ig terjedő bírsággal sújtható és legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezáratható, az a személy pedig, aki ezeket az intézkedéseket megszegi szabálysértést követ el és 5.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig – ismételt elkövetés esetén 200.000,- Ft-ig terjedő – pénzbírsággal sújtható.

A 203/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet módosítja a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet. A módosítás alapján a hazai hatóság által kiállított védettségi igazolvánnyal valamint a Magyarországgal a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötő ország által kiállított védettségi igazolással rendelkező személyek a Magyarországra történő belépést követően nem kötelesek karanténba vonulni. A Magyarországgal kétoldalú megállapodást kötő országok felsorolását a külgazdasági és külügyminiszter rendelete tartalmazza. A 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet ilyen országokként nevesíti Szerbiát és Montenegrót.

A 204/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet szerint a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján járó bértámogatás külön kérelem benyújtása nélkül meghosszabbodik 2021 május hónapjára, ha a munkaadó a veszélyhelyzet ideje alatt az egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról szóló 204/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet hatálybalépése előtt nyújtott be kérelmet, és 2021. május 5-ig nem nyilatkozik arról, hogy a továbbiakban nem kívánja igénybe venni a támogatást a kérelemben foglalt munkavállalója tekintetében. Az 501/2020. (XI. 14.) Korm. rendelet ingyenes helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatást biztosított a digitális munkarendben, a köznevelésben és a szakképzésben a nappali rendszerű nevelés-oktatáshoz és szakmai oktatáshoz az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató részére. A 204/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet a kedvezményt 2021 május hónapjára is kiterjeszteti.

 

LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR