SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

A járvány és a chipsadó
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Lassan egy éve tapasztalhatjuk, hogy a járványügyi veszélyekre tekintettel a boltokban vagy pékségekben előre csomagolt formában árusítják a különböző sütőipari termékeket. Elsőre valószínűleg nem ez jut eszünkbe, de jó, ha tudjuk, hogy a termékek ebben a formában már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz neta-kötelesek lehetnek.

2021. április 15.

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.). szerint a sütőipari termékek említett formában már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz neta-kötelesek lehetnek. Abban az esetben tehát, ha egy élelmiszerüzlet előrecsomagolt formában is értékesít, érdemes megvizsgálni a népegészségügyi termékadó feltételeit.

 

Abban az esetben, ha az előrecsomagolt termék sós pogácsa, amelynek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, akkor ebben a formában már népegészségügyi termékadót kell fizetni utána.

 

A Neta tv. 2. § d) pontjának rendelkezései szerint adóköteles az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó, gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termék (nem tartoznak ide sem a fagyasztott, sem pedig a melegítésre szoruló termékek), ha 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammnyi mennyiséget[2],

 

Nem adóköteles a kenyér és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termék, ha 100 grammjában a sótartalom nem haladja meg a 2 grammot.

 

Az adókötelezettség a fentiek szerinti, előrecsomagolt termékként forgalomba hozott sütőipari termék neta-köteles, első belföldi értékesítése után bevallást kell benyújtani és adót kell fizetni.

A Neta tv. 1. § 4. pontja szerint előrecsomagolt termék: a termék és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációja, ha

a) a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,
b) a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,
c) a b) pont szerinti mennyiség a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg, és
d) a terméket olyan névleges mennyiségű egységekben értékesítik, amelyek
da) megegyeznek a csomagoló által előre meghatározott értékekkel (ideértve bármely olyan hozzáadott mennyiséget, amelyre a jelölésen hivatkozás történik),
db) tömeg- vagy térfogategységekben vannak meghatározva.

Az adó alanya az előrecsomagolt (adóköteles) terméket belföldön első alkalommal értékesítő, ami független attól, hogy a csomagolást megelőzően hányszor került továbbértékesítésre a termék. Ilyen esetre példa az élelmiszer boltba beszállító pékség, ahol a csomagolást csak az élelmiszerüzlet végzi el, és a vásárlók részére a terméket már úgy helyezi ki a polcokra. Az adó alanya ilyen esetben a már előrecsomagolt adóköteles terméket értékesítő élelmiszerüzlet.

Dr. Veress Júlia

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR