JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Járványügyi szigorítások újabb egy hónapra
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Tovább szigorítják a járványügyi intézkedéseket a járványhelyzet súlyosbodására tekintettel. Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartanak bezárva, az óvodákban és általános iskolákban április 7-ig szünetel a jelenléti oktatás. A jogszabály ugyanakkor a korábbi zárlatnál szélesebb körben enged kivételeket.

2021. március 08.

Munkavédelem jogi szabályozása >>

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet 2021. március 8-tól újabb szigorításokat vezet be, melyek – az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések kivételével – 2021. március 22-ig alkalmazandók. A rendeletnek az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályai a tavaszi szünet végéig, vagyis 2021. április 7-ig érvényesek.

Maszkviselés

 

A rendelet – 2021. március 22-ig – kötelezővé teszi az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszk viselését a települések belterületén, az utcán és a közterületen. Maszkként továbbra is orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk fogadható el. A közterületi maszkviselési kötelezettség nem vonatkozik a hatodik életévét be nem töltött kiskorúra, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyre.

Sportolás

 

Az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén folytatható, azonban kizárólag vagy egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen. A sportolás során is meg kell tartani másoktól a legalább 1,5 méteres védőtávolságot, azonban a maszkviselés nem kötelező! A rendelet lehetővé teszi a parkok, arborétumok és erdők nyitva tartását és a jogszabályi előírások szerinti látogatását.

Üzletekben tartózkodás

 

A rendelet főszabály szerint általános jelleggel megtiltja az üzletekben való tartózkodást, és előírja az üzletek zárva tartását 2021. március 22-ig.

 

Ez alól kivételt képez – az 5 és 19 óra közötti időben – az alábbi kereskedelmi egységekben történő vásárlás:

    a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben,
    a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletben,
    a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet,
    az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben,
    a mezőgazdasági üzletben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
    a kertészeti árudában, a faiskolában,
    a piacon, a helyi termelői piacon, az ott található, a látogatható üzletek körén kívül eső üzletben,
    a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletben,
    az állatgyógyszertárban,
    az üzemanyagtöltő állomáson,
    a nemzeti dohányboltban és
    az újságosnál.

 

További kivétel, hogy a virágüzletek a nemzetközi nőnap alkalmából 2021. március 8-án nyitva tarthatnak, ezeknek az üzleteknek a látogatása, a virágüzletekben való tartózkodás ezen a napon megengedett. Azonban 2021. március 9-től a virágüzleteket is be kell zárni. A vendéglátó üzletben való tartózkodás – az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamra – továbbra is megengedett.
Szolgáltatások igénybe vétele

 

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín is köteles főszabály szerint zárva tartani. Ez alól az alábbi szolgáltatások jelentenek kivételt:

   

a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti pénzügyi szolgáltatások,
    a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
    a magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést,
    a szociális szolgáltatás,
    a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
    a totózó és lottózó szolgáltatás,
    a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás,
    az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás,
    a temetkezési szolgáltatás,
    az állategészségügyi szolgáltatás,
    az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás,
    az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás,
    a közétkeztetési szolgáltatás,
    az állattenyésztési szolgáltatás,
    az ügyvédi szolgáltatás,
    a biztonsági szolgáltatás,
    az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás,
    a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás,
    a mosási és tisztítási szolgáltatás.

 

A fenti szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók helyiségeiben megengedett a tartózkodás, minden egyéb személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen azonban tilos tartózkodni. A rendelet kifejezetten megtiltja játékkaszinónak, illetve a kártyateremnek látogatását, a szálláshelyen történő tartózkodásra azonban továbbra is a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet szabályai az irányadók, vagyis a szálláshelyen az ott foglalkoztatottak, az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek, a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek állományába tartozó, szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett személyek, a kirendelt egészségügyi dolgozók tartózkodhatnak. A szálláshelyen található játékkaszinó és kártyaterem látogatása azonban tilos. A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények továbbra is kizárólag a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Büntetések a járványügyi szabályok megsértőire

 

Az üzletekre, a szolgáltatásokra, a szálláshelyekre és a játékkaszinókra vonatkozó szabályok megszegője 100.000,- Ft-tól 1.000.000,- Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, valamint a jogsértéssel érintett helyiség, terület, intézmény, helyszín legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezáratható. A rendeletben előírt ideiglenes védelmi intézkedések megsértője szabálysértést követ el és 5.000,- Ft-tól 500.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege pedig 5.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén pedig 200.000,- Ft-ig terjedhet.

Az iskolák és óvodák is bezárnak

 

2021. március 8-tól április 7-ig az oktatási intézmények tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek, az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben, a bölcsődék viszont továbbra is nyitva tartanak. A kollégium működéséről az intézmény igazgatója dönt.
Az óvodai és iskolai gyermekfelügyelet megszervezéséről a 111/2021. (III. 6.) Korm. rendelet rendelkezik. A szünet illetve a digitális munkarend időtartama alatt a szülő, törvényes képviselő kezdeményezheti a gyermek, tanuló napközbeni felügyeletének biztosítását. A kérelem elektronikusan is benyújtható az intézmény vezetőjének. A Kormány a rendeletben felkérte a szülőket, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe. Ilyen szükséges esetként nevesíti példaként a Kormány a szülő védekezésben való részvételét.

Dr. Balás Endre

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR