GAZDASÁGI HÍREK

Meghosszabbodik a veszélyhelyzeti bértámogatás
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Meghosszabbodik a tavaly ősszel kihirdetett veszélyhelyzet miatt gazdaságvédelmi célból elrendelt, majd bővített bértámogatási program. A hosszabbítás egyelőre március hónapra érvényes.

2021. március 04.

A 86/2021. (II. 27.) Korm. rendelet szerint a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján járó bértámogatás külön kérelem benyújtása nélkül meghosszabbodik 2021. március hónapjára, ha a munkaadó a veszélyhelyzet ideje alatt az egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról szóló 86/2021. (II. 27.) Korm. rendelet hatálybalépése előtt nyújtott be kérelmet, és 2021. március 5-ig nem nyilatkozik arról, hogy nem kívánja igénybe venni a támogatást a kérelemben foglalt munkavállalója tekintetében.

 

Az egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról szóló 86/2021. (II. 27.) Korm. rendelet 2. §-a értelmében 2021 márciusában is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozásokra vonatkozó kedvezmények.


Emlékeztetőül: melyek azok a veszélyeztetett ágazatok?

 

2021. március hónapban veszélyeztetett ágazatba tartozó vállalkozásnak minősül a(z):

 

    Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
    Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
    Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
    Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
    Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
    Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
    Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
    Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
    Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
    Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
    Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet,
    Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
    Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
    Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
    Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
    Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
    Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet,
    M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329),
    Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
    Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
    Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
    Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
    Utazásközvetítés (TEÁOR 7911) tevékenységet vagy
    Utazásszervezés (TEÁOR 7912) tevékenységet,
    M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939) tevékenységet
    tényleges főtevékenységeként  folytató kifizető.

 

A fizikai közérzetet javító szolgáltatást nyújtó vállalkozás akkor érvényesítheti a kedvezményeket, ha megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.

 

Tényleges főtevékenységnek az a tevékenység számít, amiből a kifizetőnek a rendelet hatálybalépését, 2020. november 11-ét megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott. Ugyanígy kell megállapítaniuk a tényleges főtevékenységet a kisvállalati adóalanyoknak is.

A kedvezmények

 

Az érintett vállalkozások munkaviszonyban foglalkoztatottak után fizetendő közterhei 2020. november 11-én csökkentek. A kedvezmények igénybevételére a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet és a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 32/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 3. §-a alapján 2020 novemberében és decemberében, valamint 2021 januárjában és februárjában is lehetőség volt.

 

    2021. márciusra a kifizetőknek a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük.

    A veszélyeztetett ágazatba tartozó, rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett kifizetők mentesülnek a 2021-ben három hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás alól, és nem kell megfizetniük a 2021. első negyedéves előleget sem.

    A veszélyeztetett ágazatba tartozó tevékenységet főtevékenységként végző kisvállalati adóalanyoknak a 2021. márciusi kivakötelezettségük megállapításánál a személyi jellegű kifizetések összegét nem kell figyelembe venniük, tehát az nem lesz része a kivaalapnak.

 

A kedvezmények igénybevétele

 

A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy a kifizető a kedvezményeket eredetileg megállapító 485/2020. (XI. 10.) kormányrendelet hatálybalépésekor, tehát 2020. november 11-én már fennálló munkaszerződés szerinti munkabérfizetési kötelezettségének eleget tesz, és bár a munkavállalókat a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna, a munkaszerződéseket az Mt. 64. § (1) bekezdése szerinti felmondással nem szünteti meg 2020. november és december, illetve 2021. január, február és március hónapokban.

 

Az igénybevétel további feltétele, hogy a kifizető a főtevékenységét, valamint az adófizetési kedvezmény iránti igényét a NAV-hoz bejelentse. A bejelentésre a 2108, 2101 valamint a 21KIVA nyomtatvány tartalmazza.

Horváth-Farkas Zsuzsa

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

27

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR