GAZDASÁGI HÍREK

Újabb adózási könnyítésben részesülnek a kiva-alanyok is
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A 2021. január 30-i hatállyal módosuló kormányrendelet értelmében a kedvezményezett tényleges főtevékenységet folytató foglalkoztatók 2021. február hónapra vonatkozóan is mentesülnek bizonyos munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás alól. Habár a kisvállalati adó alanyait az előbb említett két adónem nem terheli, a kedvezményes időszak kiterjesztéséből ők sem maradhattak ki.

2021. február 09.

2021. január 30-i hatállyal ismét módosultak a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) kormányrendelet előírásai. A változások értelmében a kormányrendelet által kedvezményezett tényleges főtevékenységet folytató foglalkoztatók 2021. február hónapra vonatkozóan is mentesülnek bizonyos munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás alól. Habár a kisvállalati adó alanyait az előbb említett két adónem nem terheli, ugyanakkor a kedvezményes időszak kiterjesztéséből ők sem maradhattak ki. A jelenlegi változások tehát csupán a mentesített időszakot érintik, a kedvezmény érvényesítésének további szabályai változatlanul irányadók az alábbiak szerint.

 

Ha a kiva-alany a kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében felsorolt 25 tevékenység valamelyikét tényleges főtevékenységként végzi, azaz a 2020. május 11-e és november 10-e közötti időszakban a legtöbb bevétele, de legalább az összes bevételének 30%-a az adott tevékenységből származott, akkor a 2020. november-december, illetve a 2021. január hónap mellett a február hónapra elszámolt személyi jellegű kifizetések összege is mentesülhet az adóteher alól. A mentesítés érvényesítésének valamennyi munkavállalóra tekintettel elszámolt személyi jellegű kifizetés esetén az a feltétele, hogy a kiva-alany a 2020. november 11-én már fennálló munkaszerződés szerinti munkabér fizetési kötelezettségének tegyen eleget, és a munkaszerződéseket felmondással ne szüntesse meg az érintett időszakban, holott a kiva-alany a munkavállalót – a mentesítés nélkül – a veszélyhelyzetre való tekintettel egyébként elbocsájtotta volna. Ezen előírás teljesülését minden munkavállaló tekintetében külön-külön vizsgálni kell.

 

A mentesítés a – fenti feltételeknek megfelelő munkavállalók után elszámolt – személyi jellegű kifizetések összegére vonatkozik, azaz a február hónapra elszámolt járulékalapot képező jövedelmekre (ideértve a főállású társas vállalkozónak biztosított jövedelmet), a béren kívüli juttatásokra és a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások összegére. A kiva-alap másik összetevője, azaz a (teljes) tőke- és osztalékműveletek eredménye továbbra is adóalapot képez a kérdéses időszakban.

 

A kiva-alanyok nem csak a 2021-es adóévről szóló éves elszámolásban, hanem év közben, az első negyedévi adóelőleg meghatározása is élvezhetik az adózási könnyítés előnyeit. A 2021. április 20-i esedékességű adóelőleg-kötelezettség meghatározása során már két hónapot (januárt és februárt) érint a mentesülés, amelynek érvényesítéséről a 21KIVA jelű nyomtatvány főlapján nyilatkoznia kell az adózónak.

 

(Lezárva: 2021. február 09.)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR