GAZDASÁGI HÍREK

Már nem vonatkozik a járulékfizetési alsó határ a CSED-en lévőkre
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A társadalombiztosítási törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján visszamenőleges hatállyal alkalmazható az a szabály, mely szerint nem kell alkalmazni a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést a munkaviszonyban álló és csecsemőgondozási díjban részesülő biztosított esetében.

2021. február 02.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerint a munkaviszonyban és a munkaviszonnyal egy tekintet alá eső jogviszonyban álló biztosított személyek esetében a társadalombiztosítási járulékot havonta legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni akkor is, ha a biztosított járulékalapot képező jövedelme ennél kevesebb. Ez a járulékfizetési alsó határ.

 

A Tbj. 27. § (3) bekezdése a hatályba lépés napjától, azaz 2020. július 1. napjától úgy rendelkezett, hogy a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és
a) gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők,
b) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban, a szakképzésről szóló törvény szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató esetében.

 

A Tbj. 27. § (3) bekezdés a) pontja 2021. január 1-jei hatállyal kiegészült a csecsemőgondozási díjjal, melynek következtében nem kell alkalmazni a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést a munkaviszonyban álló és csecsemőgondozási díjban részesülő biztosított esetében sem.

   

Fontos, hogy a Tbj. kiegészítése 2021. január 1. napján lépett hatályba, de átmeneti rendelkezés biztosítja, hogy a mentesítési szabályt visszamenőlegesen már 2020. július 1-jétől lehet alkalmazni.

 

(Érdemes megjegyezni, hogy a járulékfizetési alsó határra vonatkozó szabály 2020. július 1. napján lépett hatályba, de 2020. július és augusztus hónapokra még nem kellett alkalmazni.)

 

Abban az esetben, ha a munkáltató 2020-ban csecsemőgondozási díjban részesülő munkavállaló esetében alkalmazta a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést, akkor a vonatkozó havi 08-as adó- és járulékbevallását önellenőrzéssel módosíthatja.

 

Dr. Németh Ildikó
adótanácsadó
    
    
    

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

20

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR