JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2021. január 25-31.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2021. február 01.


1.    Módosultak a januártól kötelezően előírt fuvarregisztrációra vonatkozó szabályok. A saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást esetén már a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjármű esetében is elektronikus regisztrációra köteles az áruszállító. A módosítás szerint amennyiben a fuvarozás árutovábbítási közösségi engedéllyel történik, nincs szükség fuvarregisztrációra. (18/2021. ( I. 27.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny  12. szám)

 

2.    Könnyebbé tették a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzését és alkalmazását. A jövőben a gyógyszerészeti államigazgatási szerv (OGYÉI) vizsgálat nélkül engedélyezheti a betegeken alkalmazását azoknak a vakcináknak, amelyeket legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban már legalább egymillió személynél már alkalmaztak. (19/2021. (I. 28.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 13. szám)

 

3.    Megjelent a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet. A minimálbér a  teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 167 400 forint, hetibér alkalmazása esetén 38 490 forint, napibér alkalmazása esetén 7700 forint, órabér alkalmazása esetén 963 forint. A rendelkezéseket első alkalommal a  2021. február hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni. A minimálbérhez kapcsolódó egyéb jogosultságokat 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell állapítani vagy felül kell vizsgálni. (20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet, 21/2021. I. 28.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 13. szám)

 

4.    A veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló rendelet szerint változik a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köre és a szakképzési hozzájárulás alapja. Szakképzési hozzájárulásra kötelezettek e szerint a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetek az egyéni vállalkozók kivételével, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók és a belföldön vállalkozási tevékenységet folytató külföldi adóügyi illetőségű személyek, ha belföldön székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkeznek, vagy üzletvezetésének helye belföld. (22/2021 (I 28.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 13. szám)

 

5.    A Kormány - határozatlan időre - meghosszabbította 2021. február 8. nappal a Magyarország egész területére, koronavírus-járvány miatt korábban kihirdetett veszélyhelyzet idejét és a veszélyhelyzet alapján meghozott korlátózó intézkedéseket tartalmazó jogszabályok hatályát. (26/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 114. szám)

 

6.     A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelet módosításával jelentősen szigorították a korlátozó intézkedéseket megszegőkre, különösen a vendéglátó üzletekre vonatkozó jogkövetkezményeket. A vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések megsértése esetén a vendéglátóhelyet a rendőrség akár egy évre bezárathaja és az üzemeltetőt az ideiglenes bezáratás időtartamára a vendéglátó tevékenység végzésétől eltilthatja. Ha az ideiglenesen bezáratott vendéglátó üzlet üzemeltetője gazdasági társaság, abban az esetben mindazon gazdasági társaság vendéglátó tevékenység végzésére kiadott engedélye vagy ilyen célú bejelentése a  vendéglátó üzlet ideiglenes bezáratásának az  időtartamára érvényét veszti, amelynek vezető tisztségviselője az ideiglenesen bezáratott vendéglátó üzletet üzemeltető gazdasági társaság tagja vagy vezető tisztségviselője. A rendelkezéseket március 1-ig kell alkalmazni. (28/2021. I. 29.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 114. szám)

 

7.    Módosulnak a közigazgatási hatósági eljárás szünetelésére vonatkozó szabályok is.  A veszélyhelyzet ideje alatt folyamatban lévő, az  ügyfél kérelmére szünetelő  eljárást megszüntető hat hónapos időtartamba a  veszélyhelyzet időtartama nem számít bele, és az  – bármely ügyfélnek az eljárás folytatására irányuló kérelme hiányában – a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődik. (31/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 114. szám)

 

8.    Helyi önkormányzatokat érintő változás, hogy a  veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a  már kitűzött választások elmaradnak. A  ki nem tűzött és az  elmaradt választást a  veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni. Ez a szabály vonatkozik a helyi népszavazásra is. (30/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 114. szám)

 

9.    A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló rendelet értelmében a bértámogatás külön kérelem benyújtása nélkül meghosszabbodik azon munkaadó esetében, aki  2021. január 30. napja előtt nyújtott be kérelmet, a kérelemben foglalt munkavállalója vonatkozásában, és a fővárosi és megyei kormányhivatalnál 2020. február 8. napjáig nem nyilatkozik arról, hogy nem kívánja a kérelemben foglalt munkavállalója tekintetében a teljes időtartamra igénybe venni a támogatást. (32/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 114. szám)

LexPraxis Szerkesztőség

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

27

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR