JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

További fél évig kedvezményes a SZÉP Kártya
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Marad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, így továbbra is csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetni a SZÉP Kártyára utalt összegek után.

2021. január 19.

A SZÉP Kártya juttatásának szabályait 2020. január 1-jétől 2020. április 21-éig a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 71. § (1) bekezdése határozta meg.

 

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) a SZÉP Kártyára utalt juttatások tekintetében 2020. április 22. napjától átmenetileg kedvezőbb szabályokat állapított meg. Ezeket a Korm. rendelet által megállapított kedvezőbb szabályokat a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Átmeneti tv.) 2020. június 18. napjától változatlan tartalommal törvényi szintre emelte.

 

A kedvezőbb szabályok alkalmazhatóságának hatályát a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CIV. törvény 2021. június 30-ig meghosszabbította.
Ennek megfelelően – az Szja tv. rendelkezéseitől eltérően – 2021. január 1-jétől 2021. június 30-ig a munkavállalónak béren kívüli juttatásként adható:

 

    a SZÉP Kártya szálláshely alszámlájára legfeljebb évi 400 ezer forint,

    a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára legfeljebb évi 265 ezer forint,

    a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára legfeljebb évi 135 ezer forint.

 

Érdemes kiemelni, hogy az Szja tv. a SZÉP Kártyára az adóévben átutalt juttatásnak béren kívüli juttatásként elszámolható keretösszegét több juttatótól származóan együttvéve határozza meg. Tekintettel arra, hogy ez a korlátozás sem a Korm. rendeletben, sem az Átmeneti tv.-ben nem szerepel, így a keretösszeg 2020. április 22. napjától munkáltatónként értendő. Vagyis, ha a munkavállalónak több munkáltatója van az adóévben, akkor mindegyiktől kaphat például 400−400 ezer forint összegű támogatást a szálláshely alszámlára. Ennek megfelelően 2020. április 22. napját követően nem szükséges a magánszemélytől nyilatkozatot kérni arra vonatkozóan, hogy részesül-e más munkáltatótól SZÉP Kártyára átutalt, béren kívüli juttatásként elszámolt támogatásban.

Az éves rekreációs keretösszeg

 

A Korm. rendelet és az Átmeneti tv. megemelte továbbá az éves rekreációs keretösszeget is. Eszerint az éves rekreációs keretösszeg:
a) ha a munkáltató költségvetési szerv:

    évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;

    a 400 ezer forintnak (korábban 200 ezer forintnak) a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;

    évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg;

b) más munkáltató esetében:

    évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint), ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;

    a 800 ezer forintnak (korábban 450 ezer forintnak) a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;

    évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint), ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

 

Fontos megemlíteni, hogy az éves rekreációs keretösszeg 2021. január 1-jétől az Szja tv. rendelkezése alapján egységessé válik a költségvetési szervek és az egyéb munkáltatók esetében. Ennek megfelelően 2021. január 1-jétől az Szja tv. alapján az éves rekreációs keretösszeg:

 

    évi 450 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;

    a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;

    évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

 

Megjegyzendő, hogy 2021. január 1-jétől 2021. június 30. napjáig a Korm. rendelet, illetve az Átmeneti tv. alapján meghatározott rekreációs keretösszeget, tehát költségvetési szerv munkáltató esetén a 400 ezer forintot, más munkáltató esetén a 800 ezer forintot kell figyelembe venni.

A szociális hozzájárulási adó

 

    A Korm. rendelet a kedvezőbb adózási szabályok mellett mentességet adott a szociális hozzájárulási adó alól is a munkáltató által a SZÉP Kártya egyes alszámláira 2020. április 22. napjától 2020. június 30. napjáig utalt béren kívüli juttatások tekintetében.

 

A 2020. június 30-i határidőt azonban a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet módosításáról szóló 225/2020. (V. 22.) Korm. rendelet 2020. december 31. napjáig meghosszabbította.

 

A Korm. rendelet által megállapított mentességet és a mentesség 2020. december 31. napjáig történő érvényesíthetőségét a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 2020. június 18. napjától törvényi szintre emelte.

 

A kedvezőbb szabályok alkalmazhatóságának hatályát a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CIV. törvény 2021. június 30-ig meghosszabbította.

 

E szabályoknak megfelelően 2020. április 22. és 2021. június 30. között a munkáltató által a SZÉP Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó, vagyis ennek megfelelően csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.

 

    Érdemes megemlíteni, hogy a SZÉP Kártya alszámláira egyes meghatározott juttatásként utalt összeg után változatlanul kell fizetni a szociális hozzájárulási adót.

 

 (Lezárva: 2021. január 12.)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR