GAZDASÁGI HÍREK

Az Országgyűlés június 30-ig meghosszabbította a hitelmoratóriumot
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az Országgyűlés 2020. október 20-án elfogadta a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló hiteltörlesztési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényt.

2020. október 27.

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szeptember 19-i rendkívüli ülése után jelentette be, hogy a kormány fél évvel meghosszabbítja az év végén lejáró moratóriumot 2021. június 30-ig.

 

A hosszabbítás egyik célcsoportjába a kiemelt társadalmi csoportok tartoznak, így a nyugdíjasok, a gyermeket váró vagy nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak.

 

Esetükben a moratórium célja, hogy a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkefizetési, kamatfizetési, illetve díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére átmenetileg, 2021. június 30-ig fizetési haladékot kapjanak.

 

Tekintettel arra, hogy a fizetési moratórium célja a hiteladósok pénzügyi helyzetének, szociális biztonságának megerősítése, ennek megfelelően a moratórium igénybevételére az adós a fizetési moratórium időtartama alatt, azaz 2021. június 30-ig bármikor jogosult. Amennyiben az adós az eredeti szerződéses feltételek szerint kíván teljesíteni, ennek sincs akadálya. A teljesítés azonban nem zárja ki azt, hogy ha az adós a fizetési moratórium időtartama alatt mégis élni kíván a fizetési moratórium lehetőségével, úgy ezt a fizetési moratórium időtartama alatt bármikor megtegye.

 

Fontos, hogy a fizetési moratórium kiterjed az olyan – pénzügyi intézményen keresztül folyósított – munkáltatói hitelre is, amely a nyilvánosság számára nem hozzáférhető, és amellyel kapcsolatban a munkavállaló hitelkamatot és egyéb ellenszolgáltatást a piacon szokásos mértéknél alacsonyabb mértékű teljes hiteldíj mutató mellett köteles, vagy hitelkamatot és egyéb ellenszolgáltatást nem köteles fizetni.

 

A fizetési moratórium részletszabályai egyértelművé teszik, hogy a fizetési haladék igénybevétele miatt az adós nem kerülhet hátrányos helyzetbe. A felhalmozott tartozás után kamatos kamat felszámítása nem lehetséges és a futamidő meghosszabbodásával biztosítható a fizetési terhek egyenletes elosztása. A moratórium alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtartozást a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő meghosszabbítása mellett köteles az adós megfizetni.

 

A hosszabbítás másik célcsoportjába a gazdasági tevékenységet folytató jogi személyek, egyéni cégek és egyéni vállalkozók tartoznak, akik a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek.

 

Az még nem ismert, hogy mely vállalkozások tartoznak ebbe a körbe, mert a törvény egyelőre felhatalmazást adott a Kormánynak arra, hogy rendeletben állapítsa meg azt a mutatószámot, amelynek teljesülése esetén a vállalkozás pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősül.

 

Ebben a célcsoportban is az a moratórium célja, hogy a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkefizetési, kamatfizetési, illetve díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére átmenetileg, 2021. június 30-ig fizetési haladékot kapjanak az adósok.

 

Az érintett vállalkozásoknak kérelmezniük kell majd a hiteltörlesztési moratórium további igénybevételét, bemutatva azokat az adatokat is, amelyek alapján megállapítható, hogy az adós a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendeletben meghatározottak alapján jogosult a hiteltörlesztési moratórium igénybevételére.

 

A törvény további rendelkezése, hogy azon adósok esetében, akikre nem vonatkozik a fizetési vagy a hiteltörlesztési moratórium, a hitelező a szerződést a tőkefizetési, kamatfizetési, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt 2021. június 30. napjáig felmondással nem szüntetheti meg.

 

Ezen időszakban a hitelező és az adós egyeztetést folytat a szerződésben rögzített kondíciók újratárgyalásáról annak érdekében, hogy az adós fizetőképessége helyreálljon. A hitelező és az adós a közös megegyezéssel megállapított feltételekkel, így különösen a tőkefizetési, kamatfizetési és díjfizetési kötelezettség mértékével és teljesítésének esedékességével módosítja a hitelszerződést.

 

A hitelfelmondási tilalom azoknak jelent majd segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, azonban nem élhetnek a törlesztési moratóriummal.

 

Adópraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR