SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Hogyan kell értelmezni a szankciómentes időszakot?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi közleménye szerint meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.

2020. október 06.

A PM és a NAV alapvető célja, hogy mentesítse azon adóalanyokat az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól, akik/amelyek önhibájukon kívül nem tudtak erre a jogszabályi változásra felkészülni. Előfordulhat, hogy az adózó nem tudott beszerezni megfelelő számlázó programot, vagy a saját számlázó programjának a fejlesztése még nem ért véget 2020. július 1-jére. Ezért egy szankciómentes időszak került bevezetésre.

 

A szankciómentesség feltétele, hogy az adóalany az első adatszolgáltatásra kötelezett számlájának kiállítását megelőzően regisztráljon az Online Számla rendszerben. Amennyiben ez megtörténik, de nem tud, vagy nem megfelelően tud adatot szolgáltatni a számláiról 2020. szeptember 30-ig, akkor a NAV nem fogja szankcionálni.

 

Fontos kiemelni, hogy nem általános mentesülést élveznek az adózók, hanem kizárólag a 100 ezer forintot el nem érő számlákra vonatkozik a kedvezmény. Tehát, ha az adóalany 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó áthárított adótartalmú számlát bocsát ki belföldi adóalany partnere részére, és nem történik erről a számláról adatszolgáltatás, akkor az adóhivatal szankcionálhatja az adatszolgáltatás elmulasztását. Amennyiben ugyanezen bizonylat adótartalma nem éri el a 100 ezer forintot, akkor nem szankcionálható az adatszolgáltatás elmulasztása, vagy helytelen teljesítése.

 

Hasonlóan nem szankcionálja az adóhivatal az adózót, amennyiben kézi számlájában szereplő összeg a 100 ezer forintot meghaladja, de az 500 ezer forintot nem éri el, és nem 4, hanem 5 naptári napon belül történik meg az adatszolgáltatás teljesítése.

 

A közlemények nem tartalmazzák, hogy a szankciómentesség további feltétele az lenne, hogy utólag kellene pótolni az elmaradt adatszolgáltatást. Tehát, ha egy adózó számlázóprogramja csak 2020. szeptember 15-től fogja átadni a 100 ezer forint áfa alatti számlákat az adóhivatal részére, akkor a 2020. július 1. és szeptember 15. között keletkezett 100 ezer forint alatti számlákról utólag sem kell adatot szolgáltatni.

 

A szankciómentesség nem vonatkozik a számlázási szabályok változására. Tehát a belföldi adóalany vevő adószámának feltüntetése, vagy a számlakibocsátási határidő 8 napra csökkenése 2020. július 1-jén hatályba lépett, ezekre a változásokra nincs halasztás. Így az adóhivatal ezen szabályok be nem tartását július 1-jét követően szankcionálhatja.

 

 

Czöndör Szabolcs
főosztályvezető
NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága
Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztály

 

(Lezárva: 2020. szeptember 30.)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR