GAZDASÁGI HÍREK

Mire figyeljünk, ha a HIPA bevallás szeptember 15-ét követően kerül benyújtásra?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Közeledik a 2019. évi helyi iparűzési adóról szóló bevallás benyújtásának szeptember 30-i határideje. Ennek a bevallásnak az elkészítésekor eltérő szabályokat kell alkalmaznia az adóelőleg összegének megállapítására annak az adózónak, aki a bevallást szeptember 15-ét követően nyújtja be.

2020. szeptember 25.

A helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet alapján meghosszabbításra került. A veszélyhelyzet 2020. június 18. napján történő megszűnését követően a meghosszabbított határidő alkalmazhatóságát a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti jogszabályokról és járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény változatlanul biztosította.

 

A módosítás szerint az adózók a rendelet hatályba lépésének napja, azaz 2020. április 22. napja és 2020. szeptember 30-a között esedékessé váló éves és soron kívüli helyi iparűzési adóbevallás-benyújtási kötelezettségüket, és az ezzel egyidejűleg teljesítendő adófizetési kötelezettségüket, valamint a következő adóelőleg-fizetési időszakra szóló adóelőleg bevallás benyújtási kötelezettségüket 2020. szeptember 30-ig teljesíthetik.

 

A határidő hosszabbítással egyidejűleg rendelkezés történt arra az esetre vonatkozóan, ha az adózó az adóbevallás-benyújtási, és adóelőleg-bevallási kötelezettségét a 2020-ban kezdődő adóelőleg-fizetési időszak első előlegrészlete esedékessége napjáig (vagyis a naptári évvel azonos üzleti évet választó adózók esetében 2020. szeptember 15-éig) nem teljesíti. Ilyen esetben az előlegrészlet esedékességekor (vagyis a naptári évvel azonos üzleti évet választó adózók esetében 2020. szeptember 15-én) az előző – korábban bevallott – adóelőleg-részlet összegét kell (kellett) megfizetni.

 

Az említett „előző – korábban bevallott – adóelőleg-részlet összeg” a 2020-ban kezdődő adóelőleg-fizetési időszak első részletét időben megelőző előleg-összeg, ami nem más, mint az előző adóelőleg-fizetési időszak második előleg-részlete. Ez a naptári évvel azonos üzleti évet választó adózó esetében a 2020. március 15-re bevallott összeget jelenti.

Figyelem!
Ha a naptári évvel azonos üzleti évet választó adózó a 2020. március 15-ére bevallott adóelőleg-részletre adóelőleg mérséklést kért az Art. 69. §-a szerint, akkor is az eredetileg bevallott (és nem a csökkentett) összeget kellett megfizetnie 2020. szeptember 15-éig.

 

Vagyis 2020. szeptember 15-éig minden esetben meg kellett fizetnie az adózónak az esedékes (2020. március 15-i adóelőleg-részlettel azonos összegű) adóelőleg-részletet, akkor is, ha az adóelőleg-bevallást ezen időpontig még nem nyújtotta be. Ha az adózó az így fizetett összegről később ad bevallást, akkor abban – értelemszerűen – az esedékességkor megfizetett, fizetendő adóelőleg-összeget (2020. március 15-i adóelőleg-részlet) kell utólag feltüntetni.

 

Példa

 

Ha a naptári évvel azonos üzleti évet választó adózó esetében a 2018. évi helyi iparűzési adó 20 millió Ft, akkor

    a 2019. szeptember 15-ig esedékes első adóelőleg-összeg 10 millió Ft,
    a 2020. március 15-ig esedékes második adóelőleg-összeg 10 millió Ft.

 

Ha a 2019. évi helyi iparűzési adó 30 millió Ft, és az adózó a bevallását 2020. szeptember 15-ét követően nyújtja be, akkor

    a 2020. szeptember 15-ig esedékes első adóelőleg-összeg 10 millió Ft,
    a 2021. március 15-ig esedékes második adóelőleg-összeg 15 millió Ft.

 

Vagyis, ha az adózó a 2019. évi adóbevallását 2020. szeptember 16. és szeptember 30. között készíti el és nyújtja be az önkormányzati adóhatósághoz, akkor eltérő szabályok vonatkoznak a 2020-ban kezdődő adóelőleg-fizetési időszak első adóelőleg-összegének a megállapítására.

 

Adópraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

17

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR