JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2020. augusztus 24-30.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2020. szeptember 03.

1.    Újraszabályozta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a pénzügyi szolgáltatók pénzmosás megelőzését szolgáló ügyfél-átvilágítási és bejelentési kötelezettsége teljesítésének részletszabályait. Pénzmosás gyanúja esetén a szolgáltató az ügyfélnek nyújtott tájékoztatás során nem utalhat az ügylet esetleges felfüggesztésének tényére és a felfüggesztés indokára. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével és megakadályozásával összefüggő tevékenység ellátásában részt vevő alkalmazottak képzési programban vesznek részt, amelynek eredményeképpen vizsgát kötelesek tenni. (26/2020. (VIII. 25.) MNB rendelet, Magyar Közlöny 194. szám)

 

2.    A koronavírus elleni védekezés érdekében a Kormány rendeleteket hirdetett ki a járványügyi készültség ideje alatti utazási korlátozásokról és az ehhez kapcsolódó egészségügyi intézkedések szabályairól. A járványügyi hatóság járványügyi megfigyelést elrendelő határozatában a kontaktszemélyt mozgási szabadságában úgy is korlátozhatja, hogy meghatároz számára egy lakást vagy egészségügyi intézménynek nem minősülő helyet, amelyet a fertőzött beteggel érintkezett személy nem hagyhat el. (407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 409/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 410/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 33/2020 (VIII. 30.) BM rendelet, Magyar Közlöny 195. szám)

 

3.    Meghosszabbította a Kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejét 2021. március 7. napjáig. (411/202. (VIII. 30.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 196. szám)

 

4.    Uniós jogharmonizáció keretében rendeleteket hirdetett ki a Kormány a vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságáról, a vasúti járművek engedélyezéséről, vizsgálatáról valamint a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő hatósági eljárásokról. A pályahálózat-működtető és a vállalkozó vasúti társaság minden év május 31-ig az előző évre vonatkozóan éves biztonsági jelentést köteles készíteni a hatóság számára. (412/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 413/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 414/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 196. szám)

 

5.    A személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló rendelet módosítása értelmében személygépkocsis személyszállító szolgáltatás a jövőben világoszöld alapszínű különleges rendszámtáblával is végezhető, amennyiben az környezetkímélő autóval történik. A személytaxi-szolgáltatás sárga alapszínű állandó rendszámtáblára vonatkozó rendelkezés nem változik. (416/2020 (VIII. 30.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 196. szám)

 

6.    Változnak a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak végzettségi és szakképzettségi követelményeire vonatkozó szabályok. Szeptember 1-jétől például óvodapedagógus-munkakör betölthető konduktor- óvodapedagógusi, a tanítói munkakör pedig felsőfokú végzettséggel és konduktor-tanítói szakképzettséggel is. Egyéb foglalkozás tartására alkalmazható az is, aki konduktor-tanítói végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. Gyógypedagógus-munkakörben foglalkoztatható az is, aki óvónői, tanítói, tanári oklevéllel rendelkezik, feltéve, hogy pedagógus-munkakörben hét éves gyakorlatot szerzett. (417/2020. (VIII. 30,) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 196. szám)

 

LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR