GAZDASÁGI HÍREK

Nem minden esetben jár a táppénz karantén után
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra került sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el.

2020. augusztus 27.

A Kormány a 398/2020. (VIII. 12.) számú rendeletével kiegészítette a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendeletet, mely szerint az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

 

A jogszabály-módosítás részletes ismertetése után, most a legfontosabbnak tűnő szabályt imertetjük: mikor nem jár táppénz?

 

Értelemszerű: aki nem minősül keresőképtelennek, az táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt.

 

Érdemes megemlíteni, hogy azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, azok sárga jelzéssel, és azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, azok piros jelzéssel kerültek besorolásra. Tehát az ezen országokból történő hazautazáskor kerülhet sor a módosított rendelkezés alkalmazására.

 

A Kormány tájékoztatása szerint a módosítás egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban történő nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli. Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak a hazatérése után nem csak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie.

 

Abban az esetben, ha az érintett személy szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el. Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént.

 

Természetesen, azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben – rendeli el.

 

A rendelkezés 2020. augusztus 13. napján lépett hatályba.

 

(www.koronavirus.gov.hu)

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

30

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR