SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Jár-e a rendes szabadság a nyári munkát végző diákoknak?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A nyári szünidőben nagyon sok diák vállal rövidebb-hosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaraláshoz – nem ritkán a tanulmányok folytatásához – szükséges anyagiakat megszerezze. A diákok munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a Munka Törvénykönyvének szabályait is alkalmazni kell. Gyakori kérdés, hogy jár-e a rendes szabadság a nyári munkát végző diákoknak?

2020. július 22.

A diákok munkaviszonyban történő foglalkoztatásának legfontosabb szabályait a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) tartalmazza. Az Mt. határozza meg, hogy a munkavállalókkal hogyan létesíthető munkaviszony, a munkavállalókat milyen jogok illetik meg és milyen kötelezettségek terhelik. Ugyancsak itt találhatóak meg annak szabályai, hogy a fiatalkorú munkavállalókat milyen korlátozások, milyen többletjogok betartásával lehet foglalkoztatni.

 

Érdemes kiemelni, hogy az Mt. fiatal munkavállalóra vonatkozó rendelkezéseit a 18. életévét be nem töltött személy foglalkoztatása esetén kell alkalmazni. Tehát amennyiben a diák a 18. életévét már betöltötte, akkor az Mt-nek a fiatal munkavállalókra vonatkozó különös szabályait már nem kell figyelembe venni.

 

Az Mt. általános szabálya alapján a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.

 

Az alapszabadság mértéke 20 munkanap. A munkavállalónak életkortól függően pótszabadság jár. Ez a pótszabadság a 25. életévtől jár, tehát diákok foglalkoztatása esetén jellemzően még nem kell figyelembe venni.

 

A fiatal munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti.

 

A munkavállaló részére a szabadság arányos része jár, ha a munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg. A fél napot elérő töredéknap egész munkanapnak számít.

 

Természetesen az alapszabadság és a pótszabadság nem csupán a „rendes” munkaviszonyban álló munkavállalót, hanem a nyári munkát végző diákot is megilleti.

 

Tekintettel arra, hogy a diákok munkaviszonyban történő foglalkoztatása nem egy teljes évig tart, így a diákok esetében mindig alkalmazni kell a szabadság arányosítására vonatkozó szabályt.

 

Ha például egy 18. évnél fiatalabb diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20 + 5 munkanap szabadság 1/12 része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.

 

A diák munkavállaló esetében többnyire az a helyzet, hogy a részére járó szabadságot – a foglalkoztatás rövidsége miatt – nem adják ki természetben. Ilyenkor a munkaviszony befejeződésével a munkáltatónak a munkavállaló részére a ki nem vett szabadságot pénzben kell megváltania, vagyis 1 hónapi foglalkoztatás esetén a megállapított havi munkabér mellett szabadságmegváltás címén további 2 napi munkabért is ki kell fizetnie.

 

Érdemes megemlíteni, hogy amennyiben a diák munkavállaló foglalkoztatása iskolaszövetkezeti keretek között történik, akkor részére szabadság nem jár, azonban a munkavégzési kötelezettséggel nem járó időtartam ebben az esetben sem lehet kevesebb, mint amennyi szabadság „rendes” munkaviszony esetében részére járna.

 

dr. Németh Ildikó
jogász és adótanácsadó

 

Lezárva: 2020. július 14.

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR