GAZDASÁGI HÍREK

Az egyéni vállalkozók is 100 százalékban elszámolhatják a fejlesztési tartalékot
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A veszélyhelyzet idején a Kormány a társasági adóalanyok számára lehetővé tette, hogy az adózás előtti eredményüket fejlesztési tartalék címén egy magasabb összeggel csökkentsék. A Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény 2020. július 15-i hatállyal az egyéni vállalkozók számára is biztosítja, hogy a vállalkozói bevétel fejlesztési tartalék címén a teljes összeggel csökkenthető legyen.

2020. július 22.

A vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó saját döntése alapján csökkentheti a vállalkozói jövedelem megállapítása során a bevételét fejlesztési tartalék címén. Az elszámolt összeg – a törvénymódosítást megelőzően – legfeljebb az adóévben megszerzett vállalkozói bevétel összegéből az adóévben elszámolt vállalkozói költségek összegét meghaladó rész 50 százaléka, de legfeljebb adóévenként 500 millió forint lehetett.

 

A koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről szóló 171/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a társasági adóalanyok számára már biztosította, hogy az adózás előtti eredményüket fejlesztési tartalék címén egy magasabb összeggel csökkentsék. Annak érdekében, hogy ne csak a gazdasági társaságok, hanem az egyéni vállalkozók is élhessenek ezzel a kedvezményes lehetőséggel, a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény 2020. július 15-i hatállyal módosította a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, és lehetővé tette, hogy az egyéni vállalkozók a vállalkozói bevételüket fejlesztési tartalék címén a vállalkozói költségek levonása után fennmaradó vállalkozói bevételük 50 százaléka helyett annak teljes összegével csökkenthessék. A fejlesztési tartalék címén nyilvántartásba vehető összeg felső korlátja nem módosul, az továbbra is 500 millió forint marad.

 

A fejlesztési tartalék felhasználására vonatkozó szabályozás sem változik. Ennek megfelelően a fejlesztési tartalék címén nyilvántartott összeg annyiban és akkor vezethető ki a nyilvántartásból, ha és amennyiben az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóév során általa kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz nem ingyenes megszerzése vagy előállítása érdekében – alapnyilvántartásában, valamint egyedi beruházási és felújítási költségnyilvántartásában rögzített – beruházási, felújítási kiadás(oka)t teljesít. Amennyiben a beruházási, felújítási célú felhasználás nem teljesül (akár a cél szerinti felhasználásra előírt időtartamon belül történő kivezetéssel, akár a cél szerinti felhasználásra előírt időtartam lejártával), akkor meg kell fizetni a kivezetett rész, illetve a nyilvántartásba vétel évét követő harmadik adóév végén még nyilvántartott rész után a vállalkozói személyi jövedelemadót, valamint a kivezetett, illetve nyilvántartott résznek a vállalkozói személyi jövedelemadót meghaladó része után a vállalkozói osztalékalap utáni adót.

 

A cél szerinti felhasználás egyben azt is jelenti, hogy a beszerzési árnak a nyilvántartásból kivezetett összeggel csökkentett részét lehet a költségek között elszámolni. A fejlesztési tartalék képzése így felfogható egy előrehozott értékcsökkenési leírásnak is, mivel értékcsökkenési leírás alá vonni a beruházási költségnek a nyilvántartásból kivezetett összeggel csökkentett részét lehet.

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Lezárva: 2020. július 22.

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

17

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR