JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2020. július 13-20
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2020. július 21.

1. A belügyminszter rendeletekben szabályozta az iskolaőri tevékenység részletszabályait. Az iskolaőröknek a munkaviszony létesítése előtt egészségügyi és pszichológiai viszagálaton kell résztvenniük. Jogosultak kényszerítő eszközöket alkalmazni, azonban tevékenységükről - egyes kivételektől eltekintve - a médiának nem nyilatkozhatnak. A kötelező iskolaőri képzés megszervezése a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság feladata. (27/2020. (VII. 17.) BM rendelet, 28/2020. (VII. 17.) BM rendelet, Magyar Közlöny 173. szám)

 

2. Módosultak a felsőoktatási felvételi eljárás szabályai. A változások egyike, hogy ha a hallgató a tanulmányait távolléti oktatás keretében kezdi meg, az eredeti okiratait – csak akkor kell bemutatnia, amikor a tanulmányait jelenléti oktatás keretében folytatja. (351/2020. (VII. 16.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 172. szám)

 

3. Módosították a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozások szabályait annyiban, hogy  Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az  országos tisztifőorvos határozatában e  közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be. (346/2020. (VII. 15.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 171. szám)

 

4. A jogi segítségnyújtás keretében nyújtott szolgáltatások szabályai is változtak. A jövőben ha a  jogi segítségnyújtó szolgálat a  pártfogó ügyvéd részére eljárási előleget fizetett, a  pártfogó ügyvéd az  eljárás jogerős befejezését követően a  részére megállapított pártfogó ügyvédi díjnak csak az  eljárási előlegen felüli részére tarthat igényt. (347/2020. (VII. 15.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 171. szám)

 

5. Kulturális javakkal kapcsolatos hatósági eljárásra vonatkozó jogszabályokat helyeztek hatályon kívül. (14/2020. (VII. 17.) MvM rendelet, Magyar Közlöny 171. szám)

 

6. Kihirdették a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényt.  Jövőre az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 7950 forint/fő/hó., a szakképzési hozzájárulás mértérkének meghatározása során az önköltség összege 1 200 000 forint/fő/év, az alapnormatíva összege 650 000 forint/fő/év. (2020. évi XC. törvény, Magyar Közlöny 170. szám)

 

7. A környezetterhelés  csökkentése érdekében a Kormány 2021. júliusól rendeletben korlátozhatja vagy megtilthatja azon termék gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét, amely egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha e termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető. Az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának részletszabályait kormányrendelet határozza meg. (2020. évi XCI. törvény, Magyar Közlöny 170. szám)
                                        

LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR