JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Kihirdetésre került a kata szerinti adózás szabályait is módosító törvény
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Áder János elnöki nyilatkozatot tett közzé a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetéséről. A törvény jelentősége, hogy lényegesen és jelentősen módosítja a kata szerinti adózás szabályait 2021. január 1-jétől.

2020. július 14.

Áder János köztársasági elnök a nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is.

 

A köztársasági elnök nyilatkozata szerint az elmúlt napokban három szakmai szervezet kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek. A kezdeményezők szigorúnak, indokolatlannak minősítették a szabályozást, ami – véleményük szerint – túl nagy terhet ró a „KATA-s” vállalkozókra.

 

Az elnöki nyilatkozat szerint a vírusválságot követően a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgálta meg.

 

Két kérdést kellett feltenni:

•    Mi volt a szabályozás indoka és célja?
•    Az új szabályok eredményezhetik-e az adóterhek drámai növekedését?

 

Az elnöki nyilatkozat szerint 2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa, munkafeltételeiket könnyítse, adminisztrációs terheiket csökkentse. Ez a cél most sem változott. Ugyanakkor az elmúlt esztendőkben néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel. A törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni. A korábbihoz képest nem kell több adót fizetniük. Úgy, mint eddig, a főállású adózók továbbra is havi 50.000 Ft, a nem főállású adózók havi 25.000 Ft tételes adót kötelesek fizetni.

Úgy, mint eddig, csak a 12.000.000 Ft éves bevétel feletti összeg után kell a 40 százalékos adót megfizetni.

 

Új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3.000.000 Ft-ot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3.000.000 Ft feletti bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni.

 

Az adót főszabály szerint a kifizető szerv, és nem a vállalkozó fizeti, egyedül a külföldi kifizetőtől származó bevétel után fizeti az adózó a 40 százalékos adót.

 

Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat.

 

Mindezekre tekintettel a köztársasági elnök 2020. július 13-án elrendelte a törvény kihirdetését.

 

(Forrás: Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos honlapja)

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

29

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR