GAZDASÁGI HÍREK

Július 6-ától újraindulnak az adóvégrehajtások
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Kormány még a veszélyhelyzet kihirdetését követően döntött a 2020. március 24-én folyamatban lévő végrehajtási eljárások automatikus szüneteléséről a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. A veszélyhelyzet 2020. június 18-án megszűnt. A 15 napos türelmi idő lejárta után az adóvégrehajtási eljárások újraindulnak.

2020. július 02.

A végrehajtási eljárások szüneteléséről elsőként az 57/2020. (III. 23.) Korm. rend. rendelkezett. Eszerint a 2020. március 24-én folyamatban lévő végrehajtási eljárások automatikusan szüneteltek. A Kormány a végrehajtási eljárások szünetelését a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig hirdette meg. Az eljárásban érintett adózónak ezzel kapcsolatban nem kellett intézkednie, fizetési könnyítési kérelmet sem kellett benyújtania. Az eljárás szünetelése a végrehajtáshoz való jog elévülési idejének szünetelését is jelentette.

 

A Kormány 2020. június 18-án visszavonta a március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet. Egyúttal megjelent a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, amely az adóigazgatási szabályok átmeneti alkalmazásáról is rendelkezett.

 

Az említett törvény értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig még szünetelnek a 2020. március 24-én az adóhatóság előtt folyamatban lévő, az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény szerint foganatosított végrehajtási eljárások. 2020. március 24-től a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig nyugszik a végrehajtáshoz való jog elévülése is az említett eljárásokban, így a tartozások a megszokottól később évülhetnek majd el.
 

E RENDELKEZÉSEKNEK MEGFELELŐEN A MÉG FOLYAMATBAN LEVŐ VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁSOKBAN JÚLIUS 6-ÁTÓL ÚJABB VÉGREHAJTÁSI CSELEKMÉNYEK INDÍTHATÓK, HA A TARTOZÁST AZ ADÓZÓ IDŐKÖZBEN NEM EGYENLÍTETTE KI.
 

Figyelem!

A folyamatban lévő végrehajtási eljárásoknál a törvény lehetőséget ad a NAV számára a méltányossági alapon történő felfüggesztésre [2017. évi CLIII. törvény 15. § (3) bekezdés]. Ez a lehetőség a magánszemélyek mellett kiterjed az egyéni vállalkozók, illetve társaságok ellen folyamatban lévő végrehajtási eljárásokra is.

 

A végrehajtási eljárás felfüggesztése kizárólag az adós kérelmére történhet, abban az esetben, ha az adós a méltányolható körülményt igazolja. Ilyen méltányolható körülmény lehet többek között a koronavírus terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő fizetési nehézség vagy jövedelemkiesés is.

 

A NAV a járványhelyzettel vagy az annak hatásaival való érintettséget minden felfüggesztési kérelem esetében egyedileg mérlegeli, és a teljes végrehajtási eljárást meghatározott időtartamra vagy meghatározott körülmény bekövetkezéséig felfüggesztheti. Az eljárás felfüggesztéséről a NAV végzésben dönt.

 

Figyelem!
Kizáró feltétel, azaz nem lehet felfüggeszteni a végrehajtási eljárást, ha az adóst a végrehajtási eljárás során korábban eljárási bírsággal sújtották.

 

A végrehajtás felfüggesztése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NAV a felfüggesztés időtartama alatt további végrehajtási cselekményeket (például inkasszó, lefoglalás) nem indít. Az eljárást nem szünteti meg, illetve a felfüggesztés előtti foglalásokat sem oldja fel. Azonban a felfüggesztéskor esetlegesen folyamatban lévő inkasszót visszavonja, a jövedelemletiltást pedig szünetelteti. Az eljárás a felfüggesztés megszűnésével folytatódik.

 

A felfüggesztés időtartama alatt a lejárt esedékességű tartozásokra késedelmi pótlékot kell fizetni, illetve a felfüggesztés időtartama az elévülési időbe nem számít bele.

 

A végrehajtási eljárás felfüggesztésére irányuló kérelem papír alapon vagy elektronikusan is előterjeszthető a végrehajtást folytató adó- és vámigazgatóságnak címezve. A felfüggesztési kérelem előterjesztéséért, illetve elbírálásáért illetéket vagy díjat nem kell fizetni.

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Lezárva:
2020. július 2.

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR