JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Enyhülő védelmi intézkedések Budapesten és vidéken
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A mai naptól kezdődően a kormányzat enyhített a közterületen és üzletekben tartózkodás magatartási szabályain. Az előírások Budapest területén és a vidéki településeken eltérőek, utóbbiaknál könnyebbé vált az élet. Általánosságban elmondható, hogy a járványügyi veszélyhelyzet feloldásával kapcsolatos, Budapestre vonatkozó intézkedések a vidéki településekre vonatkozó intézkedéseket kettő hét eltéréssel követik.

2020. május 18.

Budapesten és vidéken egyaránt változatlan, hogy a szociális érintkezés során - családtagok kivételével - mindenki köteles az 1,5 m védőtávolságot betartani, továbbá vásárlás és tömegközlekedés használata alkalmával szájat és orrot eltakaró eszközt viselni.

 

Vendéglátó- és szálláshelyek használata

 

Budapesten és vidéken a mai naptól valamennyi üzlet korlátlanul nyitva tarthat azzal, hogy a védőtávolság megtartása mindenki számára kötelező.
A strandok, szabadtéri fürdők, múzeumok és az állatkert Budapesten is szabadon látogathatóak.
Vidéken a szabadtéri játszóterek látogathatóak és vidéki szálláshelyek újból fogadhatnak vendégeket.
A vendéglátó üzletekben (éttermek, cukrászdák stb.) a helyben fogyasztás - Budapesten csak a vendéglátó helyek teraszain és kerthelyiségeiben, vidéki településeken a belső helyiségekben is (utóbbiakban tehát korlátlanul) - megengedett. A vidéki önkormányzatok polgármesterei felhatalmazást kaptak arra, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyenek.

 

Rendezvények tartása

 

Vallási közösségek szertartása, polgári házasságkötés és temetés Budapesten és vidéken egyaránt megtarthatóak. Fellélegezhetnek a rendezvényszervezők és előadók: házasságkötést követő, 200 főt meg nem haladó családi rendezvény június 01-től kezdődően vidéki településeken, június 15-től kezdődően Budapesten is megtarthatóak. Ezen időpontoktól kezdődően családi rendezvény vendéglátó- és szálláshelyeken egyaránt tartható, azokon zenés szolgáltatás is megengedett.

 

Élelmiszert, közszükségleti cikket forgalmazó üzletek látogatása

 

Változatlan előírás, hogy a 65. életévüket betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják.
A helyi piac nyitvatartása alatt, a 65. év felettiek részére a 9.00-12.00 óra közötti időtartamtól eltérő idősávot - a vidéki önkormányzatok mellett - most már a fővárosi kerületi önkormányzatok is megállapíthatnak rendeletben.

 

Felsőoktatási intézmények látogatása

 

A felsőoktatási intézmények hallgatói az egyetemet, főiskolát a rektor döntése szerinti rendben most már a fővárosban is látogathatják. A kollégiumok hallgatók általi látogatása vidéken és Budapesten továbbra is tilos.

 

A vidéki intézkedésekre vonatkozó 207/2020.(V.15.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 111. számában, a Budapestre vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló 211/2020.(V.16.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 112. számában került kihirdetésre.

 

Budapest, 2020. május 18.

 

dr. Závotka Zsolt
ügyvéd

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR