GAZDASÁGI HÍREK

Hosszabb időtartamban alkalmazható a munkavállaló alkalmi és idénymunkára
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Kormány rendeleti intézkedése folytán rugalmasabbá váltak a mezőgazdasági ágazatban az egyszerűsített foglalkoztatás keretében megvalósuló munkavállalás szabályai.

2020. május 14.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat három törvényben találjuk meg, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben (a továbbiakban: Efo. tv.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben, és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó, e törvényekben meghatározott szabályokat eltérően kell alkalmazni a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a veszélyhelyzet ideje alatt egyes agrárszabályozási tárgyú rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet 5. §-ában meghatározott szabály alapján.

 

Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban!

 

Az Efo. tv. alapján egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony:

–    mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, illetve
–    alkalmi munkára.

 

Az Efo. tv. értelmező rendelkezése szerint a mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

 

A 122/2020. Korm. rendelet szerint 2020. április 17. napjától 2020. december 31-ig a növénytermesztési (kertészeti), erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló mezőgazdasági idénymunka esetén a munkaviszony időtartamának maximuma egy naptári éven belül 120 nap helyett 180 nap.

 

Az Efo. tv. értelmező rendelkezése szerint alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között határozott időre szóló munkaviszony, mely
–    összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és
–    egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és
–    egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesíthető.

 

A 122/2020. Korm. rendelet szerint 2020. április 17. napjától 2020. december 31-ig a növénytermesztési (kertészeti), erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi munka esetén egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb – a korábbi 15 naptári nap helyett – 20 naptári napig létesíthető munkaviszony.

 

Nem változott az alkalmi munkára vonatkozó másik két korlátozó szabály, mely szerint a munkaviszony összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesíthető.

 

Az Efo. tv-nek van egy további korlátozó rendelkezése, mely szerint, ha a munkáltató és a munkavállaló
a)    idénymunkára, vagy
b)    idénymunkára és alkalmi munkára
létesít egymással több ízben munkaviszonyt, akkor ezen munkaviszonyok együttes időtartama a naptári évben a 120 napot nem haladhatja meg.

 

A 122/2020. Korm. rendelet szerint 2020. április 17. napjától 2020. december 31-ig a növénytermesztési (kertészeti), erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi és idénymunka esetén az együttes időtartam maximuma egy naptári éven belül 120 nap helyett 180 nap.

 

Érdemes megemlíteni, hogy az Agrárminisztérium megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával létrehozta a Munkaszüret online platformot (www.munkaszuret.hu), amely a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozásoknak segít a megfelelő humán erőforrást megtalálni tevékenységeik elvégzéséhez, ugyanakkor információt nyújt a munkát vállalni kívánók számára a mezőgazdaságban, élelmiszertermelő szektorban meglévő munkalehetőségekről az ország egész területén.

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Lezárva: 2020. május 14.

 

 

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR