SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

KATA mentesség bejelentése: Hol? Mikor? Hogyan?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A mentesített tevékenységi körökben a kata szerint adózó egyéni és társas vállalkozók június végéig mentesülnek a kata megfizetése alól. Kérdésként merült fel, hogyan kell bejelenteni az adóhatóság felé, ha a vállalkozás élni kíván a fizetési mentesüléssel, és hogyan fogja az adóhatóság az adózók adószámláján könyvelni ezt a mentességet?

2020. április 20.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó vállalkozásokat megillető kedvezményeket a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) tartalmazza.

 

A Rendelet 1. § (8) bekezdése alapján a kisadózó vállalkozás 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesül a kisadózó után a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Kata tv.) szerinti tételes adó megfizetése alól, ha
1.    a Rendelet 1. § (8) bekezdésében felsorolt mentesített tevékenységet folytatja, és
2.    e tevékenysége tekintetében 2020. február hónapjában már a Kata tv. hatálya alá tartozott.

 

A TÉTELES ADÓ MEGFIZETÉSE ALÓLI MENTESSÉGNEK NEM FELTÉTELE, HOGY AZ ADÓZÓ A MENTESÍTETT TEVÉKENYSÉGET – AKÁR AZ ADÓHATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁS, AKÁR AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI NYILVÁNTARTÁS, AKÁR A CÉGJEGYZÉK SZERINT – FŐTEVÉKENYSÉGKÉNT VÉGEZZE.

 

A tételes adó megfizetése alóli mentességnek az sem feltétele, hogy az adózó a mentesített tevékenységet tényleges főtevékenységként végezze.

 

Bár a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet tartalmazza a tényleges főtevékenység meghatározását, mely szerint tényleges főtevékenységnek az a tevékenység minősül, amelyből az adózónak a Rendelet hatálybalépését, azaz 2020. március 24. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott. Azonban a tényleges főtevékenységet kizárólag a veszélyeztetett ágazatokba tartozó vállalkozásokat megillető kedvezmények érvényesíthetősége vonatkozásában kell vizsgálni. A veszélyeztetett ágazatokat a Rendelet 1. § (10) bekezdése tartalmazza. A veszélyeztetett ágazatokba tartozó vállalkozások érvényesíthetik a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alóli mentességet, kisebb összegű rehabilitációs hozzájárulást fizethetnek, és érvényesíthetik az egyéni járulékkedvezményeket a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási járulék és a munkaerő-piaci járulék tekintetében.

 

TEHÁT A KATA SZERINT ADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK ESETÉBEN NEM KELL TELJESÜLNIE OLYAN FELTÉTELNEK, HOGY A BEVÉTEL LEGALÁBB 30 SZÁZALÉKÁNAK A MENTESÍTETT TEVÉKENYSÉGBŐL KELLENE SZÁRMAZNIA.

 

A tételes adó megfizetése alóli mentességhez nem szükséges az sem, hogy a vállalkozás ebben az időszakban (akár 2020 februárjában, akár 2020 márciusától júniusáig terjedő időszakban) a mentesített tevékenységből bevételt szerezzen.

 

A tételes adó megfizetése alóli mentesség abban az esetben is megilleti az adóalanyt, ha a mentesített tevékenység mellett más tevékenységet is folytat.

 

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a Rendelet 1. § (8) bekezdése szerinti mentesség érvényesüléséhez nem kell bejelentést tenni, a NAV a nyilvántartásában szereplő adatok – a kisadózó vállalkozás tevékenysége és a kata-alanyiság kezdete – alapján állapítja meg, hogy mely kisadózó vállalkozásokat illeti meg március-június hónapokra a tételes adó alóli mentesség, és automatikusan ellentételezi az adózók adószámláján a fizetési kötelezettséget.

 

dr. Teszéri-Rácz Ildikó
adójogi szakjogász és adószakértő

 

Lezárva: 2020. április 18.

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR