GAZDASÁGI HÍREK

Változik a SZÉP Kártya rendelet
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A SZÉP Kártyára utalt és még fel nem használt juttatások felhasználási lehetősége a koronavírus járvány globális terjedése következtében kialakult helyzetben jelentősen korlátozottá vált. Erre figyelemmel márciusban már két kártyakibocsátó bejelentette, hogy átmenetileg eltekint a lejárt egyenlegek vonatkozásában a számlavezetési díj felszámításától. A Kormány azonban 2020. április 6. napjától kötelezővé tette a számlavezetési díj felszámításának felfüggesztését.

2020. április 08.

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatályos rendelkezése alapján a pénzforgalmi szolgáltató a munkavállalóval szemben jogosult a SZÉP Kártya juttatásként átutalt, az utalás évét követő második naptári év május 31-éig fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére díjat felszámítani. A felszámított havi díj a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3 százaléka lehet. A Rendelet 2020. január 1. napjától hatályos módosítása szerint a felszámított havi díj minimuma 100 forint, azzal, hogy 100 forintnál alacsonyabb összegű fel nem használt pénzösszeg esetén a díj összege megegyezik a fel nem használt összeggel. A Rendelet értelmében a pénzforgalmi szolgáltató az említett időpont előtt legalább 2 hónappal köteles tájékoztatni a kártyabirtokost arról, hogy milyen időponttól kezdve milyen mértékű díjat számít fel a fel nem használt pénzeszközre.

 

Lényegében a SZÉP Kártya juttatás – a korábbi rendszertől eltérően – az utalás évét követő második naptári év május 31. napja után is hozzáférhető a kártyabirtokos számára, de ettől az időponttól kezdve díjat számít fel a pénzforgalmi szolgáltató.

 

Az OTP 2020. március 27-én, a K&H 2020. március 31-én jelentette be, hogy a koronavírus miatt kialakult globális járványhelyzetre való tekintettel áprilisban és májusban nem számítja fel a kártyabirtokosok számára a 2017-ben átutalt és 2019. május 31-én lejárt SZÉP Kártya egyenlegek után fizetendő 3 százalékos havi díjat.

 

A kártyakibocsátó bankokat követve, a Kormány 2020. április 6-i hatállyal módosította a SZÉP Kártya rendeletet. [91/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól]

 

A módosítás szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a kártyakibocsátó bank a SZÉP Kártya juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben díjat nem számíthat fel.

 

Fentiek figyelembevételével:

–    a 2017-es munkáltatói juttatásból 2019. május 31. napjáig fel nem használt pénzeszköz (lejárt egyenleg) után az OTP és a K&H esetében 2020. április 1. napjától, az MKB esetében 2020. április 6. napjától, valamint

–    a 2018-as munkáltatói juttatásból 2020. május 31. napjáig fel nem használt pénzeszköz (lejáró egyenleg) után valamennyi kártyakibocsátó bank esetében 2020. június 1. napjától
visszavonásig, de legalább a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig nem kerül felszámításra a számlavezetési díj.

 

A módosító rendeletnek megfelelően a kártyakibocsátó bankok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül külön tájékoztatást kötelesek küldeni arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 61. naptól kezdve milyen mértékű díjat számítanak fel a 2019. május 31., valamint a 2020. május 31. napján lejárt és a tájékoztatás napján még fel nem használt pénzeszköz után.


Adópraxis Szerkesztőség

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR