GAZDASÁGI HÍREK

Magyarország megkapta a vám- és áfamentességet az egészségügyi védőfelszerelések behozatalára
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az Európai Bizottság 2020. április 3. napján megjelent határozata szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel az ingyenesen szétosztott, külföldről behozott egészségügyi védőfelszerelések vám- és áfamentesek - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

2020. április 07.

Magyarország – az Európai Unió országainak többségével együtt – 2020. március 25-én kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a szájmaszkok, lélegeztetőgépek és egyéb, a koronavírus okozta járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések vám- és áfamentességére vonakozóan.

 

Az Európai Bizottság soron kívül megtárgyalta az országok kérelmét, és 2020. április 3. napján kiadott határozatával döntött a koronavírus járvány hatásaival szembeni fellépéshez szükséges áruk vám- és áfamentességéről. [A Bizottság (EU) 2020/491 határozata].

 

A határozat értelmében vámmentesen és hozzáadottérték-adótól mentesen behozhatók azok az áruk, amelyek az alábbi felhasználási célok egyikét szolgálják:

a)    állami szervezetek (ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket), illetve a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek által a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére kerülnek ingyenesen kiosztásra,

b)    ingyenesen a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek rendelkezésére bocsátják, de az áruk az állami szervezetek (ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket), illetve a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek tulajdonában maradnak.

 

A vám- és áfamentesség további feltétele, hogy az áruk szabad forgalomba bocsátás céljából állami szervezetek (ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket) vagy a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek által vagy nevében kerülnek behozatalra.

 

Az áruk vám- és áfamentesen kerülnek behozatalra akkor is, ha azokat szabad forgalomba bocsátás céljából segélyügynökségek hozzák be a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére biztosított katasztrófasegély nyújtásának időszakában felmerülő szükségleteik kielégítése céljából.

 

A határozat nem sorolja fel tételesen, hogy milyen árukra vonatkozhat a vám- és áfamentesség. A határozat csupán azt határozza meg általánosságban, hogy a koronavírus járvány hatásaival szembeni fellépéshez szükséges árukra vonatkozik a mentesség.

 

A vám- és áfamentesség további feltétele, hogy az áruk eleget tegyenek az 1186/2009/EK rendelet 75., 78., 79. és 80. cikkében, valamint a 2009/132/EK irányelv 52., 55., 56. és 57. cikkében meghatározott feltételeknek. E rendelkezés figyelembevételével például a mentességet élvező szervezetek az érintett termékeket az illetékes hatóságok előzetes értesítése nélkül nem adhatják kölcsön, nem adhatják bérbe, illetve ellenérték fejében vagy ingyenesen nem ruházhatják át.

 

A Bizottság határozata visszamenőlegesen, a 2020. január 30. és 2020. július 31. közötti behozatalokra alkalmazandó. Ennek megfelelően a határozat hatályba lépése és kihirdetése közötti időszakban a feltételeknek megfelelő áruk esetén megállapított és megfizetett vám és áfa visszaigényelhető.

 

A Bizottság határozata 2020. július 31. napjáig marad hatályban. Ezen időszak lejárta előtt a Bizottság ismételten felülvizsgálja a helyzetet, és szükség esetén a tagállamokkal egyeztetve meghosszabbítja a mentességet.

 

A visszaélések elkerülése érdekében a tagállamoknak 2020. november 30-ig tájékoztatniuk kell a Bizottságot a járvány okozta hatások leküzdésére vám- és áfamentesen importált áruk jellegéről és mennyiségéről, továbbá a szóban forgó áruk szétosztására vagy rendelkezésre bocsátására feljogosított szervezetekről, illetve az áruk járvány hatásaival szembeni fellépéstől eltérő célú felhasználásának megakadályozása céljából hozott intézkedésekről.

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR