GAZDASÁGI HÍREK

Újabb tevékenységek kerültek be a kedvezményezetti körbe
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Kormány 2020. március 23-án kiadott rendeletében tételesen meghatározta azokat a tevékenységeket, amelyek jelentős adó- és járulékkedvezményre jogosítanak a márciustól júniusig terjedő időszakban. A Kormány 2020. március 26-án további tevékenységekre terjesztette ki kedvezményeket.

2020. március 30.

A Kormány 2020. március 27. napjától hatályos rendelete az alábbi, újabb tevékenységi körökre állapította meg a veszélyhelyzetre tekintettel érvényesíthető mentességeket:

–    utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
–    fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04),
–    belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30).

 

A fizikai közérzetet javító szolgáltatást végzőre akkor terjednek ki a kedvezmények, ha a tevékenységet végző megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.

 

A kedvezmények a felsorolt tevékenységi körökben is abban az esetben érvényesíthetőek, ha az adózó a felsorolt tevékenységet tényleges főtevékenységként végzi. Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak 2020. március 24. napját megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.

 

A kedvezmények, amelyek érvényesíthetőek:

 

1.    Nem kell teljesíteni a 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozó fizetési kötelezettség esetében a szociális hozzájárulási adókötelezettséget és a szakképzési hozzájárulást

–    a kifizetőnek a munkavállaló tekintetében,
–    az egyéni vállalkozónak e jogállása tekintetében, és
–    a társas vállalkozónak e jogállására tekintettel.

 

2.    A 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozó egyéni járulékfizetési kötelezettség esetében a járulékalapot képező jövedelem után a járulékok közül kizárólag a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megállapítania

–    a kifizetőnek a munkavállaló esetében, valamint
–    az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó esetében.

A megállapítandó és megfizetendő 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék havi maximuma 7710 forint.

 

3.    A kisvállalati adó (kiva) alanya a 2020. március, április, május és június hónapra történő kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét.

 

A tevékenységi körök bővítéséről a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 68/2020. (III. 26.) Korm. rendelet rendelkezik. A rendelet 2020. március 27. napjától hatályos.

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

24

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR