JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Veszélyhelyzettel összefüggő jogalkotás
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Összefoglalónkban a koronavírus járvánnyal kapcsolatos jogszabálymódosításokat foglaltuk össze.

2020. március 24.

1.    A pénzügyi szolgáltatások ügyfél-hitelesítési szabályait módosítja a bankkártyával történő érintéses fizetések (PayPass) egészségügyi biztonsága növelése érdekében kihirdetett kormányrendelet. Az így történő vásárlások során eddig alkalmazott erős ügyfél-hitelesítést (PIN kód) a pénzügyi szolgáltató csak akkor alkalmazhatja, ha az érintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege (értékhatára) nem haladja meg a tizenötezer forintot. (60/2020 (III. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 51. szám)

 

2.    Kihirdették a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályait megállapító kormányrendeletet. A rendelet meghatározott vállalkozói körre vonatkozó szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alóli mentességet vezet be június hónapig. A járulékfizetési kötelezettséget eddig az időpontig úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni. Mentesülnek a meghatározott körbe tartozó vállalkozások a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége alól is. A rehabilitációs hozzájárulás mértéke szintén harmadával csökken. (61/2020 (III. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 51. szám)

 

3.    A gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik. A gyermekgondozási díjra vagy gyermeknevelési támogatásra fennálló jogosultságot a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell, azzal, hogy ezen időpontig más támogatás nem vehető igénybe. A gyermekgondozást segítő ellátásra fennálló jogosultság esetében a veszélyhelyzet fennállása alatt nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket saját háztartásában neveli, gondozza-e. (58/2020 (III. 24. ) Korm. rendelet, 59/2020 (III. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 51. szám)

 

4.    Bírósági és adóhatósági végrehajtások szabályai is módosulnak a veszélyhelyzetre való tekintettel. A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható, ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt nem lehet foganatosítani azzal, hogy az eljárási cselekmény lefolytatására vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik. A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése iránt – az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt – legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet. A végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt szintén a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet intézkedni. Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtások felfüggesztésre kerülnek, a végrehajtáshoz való jog elévülése nyugszik ezen időpontig. (57/2020 (III. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 51. szám)

Nemessányi Attila

LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR