SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Az elektromos és hibrid járművek üzemanyag fogyasztási normája
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Egyre több zöld színű rendszámmal ellátott elektromos és hibrid járművel találkozhatunk az utcákon. Gyakori kérdésként merül fel, hogy az ilyen gépjárművek üzemanyag-felhasználási költségének kiszámításához hogyan lehet megállapítani az alapnormát, illetve az alapnorma-átalányt?

2019. november 13.

A közúti gépjárművek üzemanyag-felhasználásának költségét a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) által meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma figyelembe vételével lehet megállapítani.

 

A Korm. rendelet szerint üzemanyag-fogyasztási normaként figyelembe vehető:
a)    az alapnorma (általánostól eltérő üzemeltetési mód esetében a Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott korrekciós tényezőkkel módosítva), vagy
b)    az alapnorma-átalány.

 

A gépkocsi típusához, valamint a felhasználásra kerülő üzemanyag fajtájához igazodóan az egyes járművekre vonatkozó alapnormát, illetve annak a műszaki alapadatok alapján történő meghatározását a Korm. rendelet 1. melléklete és 1/A. melléklete határozza meg.

 

Az elektromos és a hibrid járművek alapnormája a Korm. rendelet 1. melléklete és 1/A. melléklete alapján sem állapítható meg. Ennek következtében a Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése szerint kell eljárni. Eszerint az 1. mellékletben fel nem tüntetett típusú, valamint az 1/A. melléklet alapján meg nem határozható alapnormájú, illetőleg a Korm. rendeletben meghatározottaktól eltérő fajtájú üzemanyaggal üzemelő gépjárművek (mint például a hibrid vagy elektromos gépjárművek) esetében az alapnorma értékét a gyártó vagy

a)    a gyártó adatai, vagy
b)    az üzemanyag-fogyasztás mérése
alapján műszaki szakértő állapíthatja meg.

 

A közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes eljárási szabályokról szóló 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet 3. § b) pontja szerint az eljáró hatóság a területi mérnöki kamara. Az igénybe vehető műszaki szakértőkről az Igazságügyi Minisztérium nyilvántartást vezet, mely a https://inyr.im.gov.hu/Szakertok weboldalon érhető el.

 

A Korm. rendelet lehetővé teszi az alapnorma helyett – egyszerűsített elszámolásként – alapnorma-átalány használatát. Azonban a Korm. rendelet alapnorma-átalányt kizárólag a benzinüzemű és a gázolajüzemű személygépkocsik, az autógázzal üzemelő gépkocsik, valamint a segédmotoros kerékpárok és a motorkerékpárok vonatkozásában állapít meg. Ennek megfelelően az elektromos és hibrid gépjárművek esetében nem beszélhetünk alapnorma-átalányról sem.

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

27

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR